Світлофори стануть надійнішими

Для безперебійної роботи вуличних світлофорів у Хмельницькому планують оснастити їх пристроями резервного живлення. Вартість новації — до двох мільйонів гривень. Про це стало відомо з сайту “Прозорро”.

Нові пристрої мають забезпечити роботу світлофорів на термін до семи годин при відсутності електроенергії. Тендерні торги на придбання акумуляторів резервного живлення світлофорного об’єкта (ПРЖ СО) 300 Вт з очікуваною вартістю два мільйони гривень оголосило комунальне підприємство з будівництва, ремонту та експлуатації доріг. Так, пристрої підключаються до міської електромережі та до світлофору. Крім того, акумулюючий пристрій має передавати інформацію в автоматизовану систему контролю дорожнього руху про стан живлення дорожнього контролера. Кількість повних циклів заряду-розряду — не менше 2000, а гарантійний термін становить два роки.

Нагадаємо, у січні 2023 року чотири шафи резервного живлення світлофорів вже встановили на великих перехрестях Хмельницького. У шафах — інвертори й акумулятори, які дозволяють світлофорам працювати під час знеструмлень мережі. Це значно підвищило безпеку пішоходів на проблемних перехрестях, таких, як на перетині вулиць Свободи-Зарічанської, де знаходиться Палац творчості дітей та юнацтва. Цей перехід був неабиякою проблемою, особливо у вечірній темряві, поки не запрацювало резервне живлення.

Тетяна Руса

Back to top button