Що їмо — перевіримо на трансжири

Ми з вами багато чуємо останнім часом з масмедіа про шкоду трансжирів. Що ж це таке? Спеціалісти кажуть, що це різновид ненасичених жирів, які від звичайни відрізняються структурою, отже, і властивостями. Невелика їх кількість може бути в натуральних харчових продуктах: молоці, різних видах м’яса. Але їх там настільки мало, що небезпеки вони не становлять. На більшу увагу заслуговують трансжири промислового виробництва, які отримують із рідких рослинних олій шляхом гідрогенізації, тобто приєднанням атома водню. Така процедура збільшує термін придатності жирів та значно здешевлює продукцію.

Сам процес гідрогенізації був винайдений і запатентований ще 1902 року німецьким хіміком Вільгельмом Норманном, а вже 1909 року запрацював перший завод, який випускав маргарин — популярний і в наші дні замінник вершкового масла.

Дивно, що такий процес виробництва використовується вже понад 100 років, а про шкоду трансжирів заговорили зовсім недавно. Причина цього — наукові дослідження у сфері безпеки харчування, які засвідчують: вживання трансжирів є небезпечним для здоров’я людини. Зокрема, їх постійне вживання збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, підвищує рівень ліпопротеїдів низької щільності, так званого поганого холестерину, та сприяє утворенню бляшок холестерину.

У Хмельницькому одними з перших придбали та почали використовувати спеціальне обладнання для виявлення трансжирів.

На базі регіональної лабораторії в Хмельницькому хіміки лабораторій Держпродспоживслужби вчаться визначати вміст трансжирів у продуктах, які продаються в наших магазинах і на ринках. Про це “Суспільному Хмельницький” розповіла директорка лабораторії Наталія Федорова. Обладнання вартістю майже мільйон гривень придбали коштом підприємства.

Заробляємо самі кошти, економимо і от таким чином акумулюємо, а потім купуємо прилади. Тепер наші фахівці діляться набутим за рік досвідом з колегами з усієї України”, — розповіла вона.

Інженер-хімік регіональної лабораторії Держпродспоживслужби в Хмельницькому Іван Анікін досліджує вміст трансжирів на новому обладнанні. Каже, зразки для перевірок приносять інспектори або самі виробники. Перевіряють і магазинні продукти, і домашні.

І в деяких продуктах трансжирів надто багато. “У слойці з вишнею, наприклад, виявили дуже багато трансжирів. На жаль, деякі виробники додають пальмовий, яловичий, свиний жир”.

Інженер-хімік цієї ж лабораторії Андрій Жук розповів, що точність сучасного обладнання досить висока.

Межа детектування близько однієї сотої відсотка. Ми почали робити аналіз рік тому з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. В Україні запрацював проєкт від “Сітіс” з ілюмінації трасжирів харчових продуктів. Ми взяли участь в ньому і з тих пір проводимо ці дослідження”.

Україна три роки тому приєдналася до політики нульової толерантності до трансжирів, проте тоді не було жодної лабораторії, яка могла б робити необхідні аналізи. Тепер є: у Хмельницькому одними з перших придбали та почали використовувати спеціальне обладнання.

Жанна Бойчук

Back to top button