Самовіддані, жертовні, незламні

У День рятівника, який в Україні відзначали 17 вересня, в Хмельницькій громаді вшанували героїв без зброї, як шанобливо називаємо наших надзвичайників, котрі першими поспішають в епіцентри лиха, ліквідовують пожежі, розбирають завали після вибухів, рятують із-під уламків, розміновують території та знешкоджують вибухонебезпечні предмети.

У цей день на Хмельниччині нагородили кращих рятувальників та вшанували пам’ять загиблих. Вітаючи наших героїв, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин передав рятувальникам подарунки від громади: спеціальний автомобіль для гасіння пожеж та 236 спеціальних шоломів для виконання завдань. “Минулого року двоє наших рятувальників Владислав Дворак та Сергій Севрук загинули під час атаки рашистів, керівник саперів Хмельницького гарнізону Олександр Царук отримав важке мінометне поранення на Харківщині, — повідомив Олександр Симчишин. — Коли нашу громаду обстрілює ворог, ми знаємо, що всі заходи з ліквідації наслідків будуть здійснені максимально оперативно та на професійному рівні. Сьогодні бажаю єдине: нехай у них буде якнайменше роботи. Сили та витримки їхнім родинам. Вічна пам’ять полеглим рятівникам. Щира подяка усім за роботу і врятовані життя!”.

Чимало рятівників отримали поранення під час відсічі збройної агресії ворога. Серед них Олександр Царук. Під час урочистостей організували збір коштів на дороговартісне протезування для Олександра. 109 рятівників під час заходу отримали грамоти, подяки та цінні подарунки від Хмельницької ОВА та міської ради. Ще 71 надзвичайника відзначили відомчими нагородами ДСНС.

 

Цього дня президент Володимир Зеленський привітав рятівників та взяв участь у нагородженні лауреатів Всеукраїнської акції “Герой-рятівник року”. Серед них Олександр Жук, вчитель фізичної культури ліцею №4 ім. Павла Жука з Хмельницького. Третього червня цього року він врятував двох дівчат-підлітків, які тонули у водоймі, що в мікрорайоні Озерна. Олександр, який відпочивав поблизу, кинувся у воду, попри небезпеку для власного життя, і врятував дітей, надавши їм також першу домедичну допомогу. Інцидент міг би закінчитися трагічно, якби не мужній вчинок вчителя.

У День рятівника надзвичайники Хмельниччини відвідали дітей молодшого сержанта служби цивільного захисту 1-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Хмельницького Сергія Севрука, який загинув під час ліквідації наслідків ворожого обстрілу по одному з об’єктів обласного центру. Без батька залишилися дві донечки. До них завітали батькові колеги з пакунками подарунків, щирою підтримкою, а також запевнили, що попри усе пережите рятувальники надійна опора для дівчаток, яким і був для них їх тато.

Герої без зброї продовжують сумлінно виконували службовий обов’язок, іноді ціною власного життя, щоб у найскладніших ситуаціях рятувати всіх нас від будь-яких небезпек.

Ольга Озерна

Back to top button