Лихоманка Західного Нілу: кількість хворих зросла


Більше того, у Хмельницькому зафіксовано першу смерть від цієї вірусної хвороби. Лихоманку у хворої було підтверджено посмертно, оскільки вона пізно звернулася до лікарів за допомогою. У неї розвинулося важке ускладнення — менінгоенцефаліт, а також інсульт.

Всього в області зареєстровано шість випадків захворювання на лихоманку Західного Нілу. Перші два пацієнти, як повідомляв раніше гендиректор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Микола Габрикевич, звернулися за медичною допомогою ще 31 серпня.
Усі пацієнти скаржилися на високу (понад 39 градусів) температуру протягом тривалого періоду, головний біль, біль у мʼязах, суглобах, слабкість, нудоту.
Як повідомили у Хмельницькій інфекційній лікарні, у чотирьох госпіталізованих був діагностований менінгоенцефаліт. Двоє мали гарячково-суглобову форму хвороби. Вік пацієнтів різний — від 20 до 70 років. Пʼятеро з них — мкшканці Хмельницького.
Геморагічна лихоманка Західного Нілу — це вірусна хвороба, яка найчастіше передається через укуси комарів. Як правило, викликає лихоманку та висипання на шкірі, у важких випадках — запалення мозку та його оболонок (менінгоенцефаліт).
Основним джерелом лихоманки є перелітні птахи. Як пояснюють фахівці, концентрація вірусу в них надзвичайно висока. Комарі кусають інфікованих птахів чи тварин, а потім переносять вірус людям. Сприйнятливість до інфікування в людей до вірусу досить висока – до 80 відсотків.
Хороша новина — від людини до людини хвороба не передається. А в тих, хто перехворів, формується стійкий імунітет.
Проти лихоманки Західного Нілу нині немає ні специфічного лікування, ні вакцини. Лікування симптоматичне.
Щоб уникнути інфікування гарячкою, передусім треба берегтися від комариних укусів: носити захисний одяг, використовувати фумігатори та репеленти, вікна обладнати сітками.
Якщо ж вас таки вкусили комарі і з часом ви помітили в себе симптоми грипу чи ГРІ, не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря.
Тамара Майданська

Back to top button