“Південний Буг” у віршах і прозі

Літературний подарунок до Дня міста зробили хмельницькі письменники випуском чергового номера альманаху “Південний Буг” (№13-14). Презентація журналу-збірника традиційно відбулася у читальній залі центральної публічної бібліотеки.

Випуск альманаху з творами місцевих майстрів слова став частиною цьогорічного Хмельницького міського літературного марафону “Слово єднає — перемогу наближає”, згідно з Програмою підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки “#Щодня читай українською”. Така просвітницька ініціатива сприяє поширенню й утвердженню українського літературного слова, популяризує культуру читання.

Черговий номер альманаху в книгозбірні представили редактори-упорядники Петро Маліш, Віталій Міхалевський та Василь Горбатюк. “Ми стежимо за літературним процесом, за авторами, щоб сформувати випуск. У цей номер увійшли роботи, написані протягом останнього року, або ті, що написані раніше, а згодом адаптовані. У нас тут представлено 53 автори. Всі роботи є актуальними”, — зазначили упорядники.

У цьому номері видання зібрали твори письменників Хмельниччини та України у розділах “Поезія”, “Проза”, “Молода муза”, “Нові імена”, “Наші гості”, “Краєзнавство”, “Рецензії. Критика. Спогади”, “Для дітей”, “Гумор”. Найбільша добірка — поетична. Її автори як члени НСПУ, так і початківці.

Центральна тема — віршовані та прозові твори про російсько-українську війну, написані у рідному місті, в окопах та бліндажах. Як переконують ті, хто працював над виданням, вони наповнені вірою в перемогу України. “У кожному номері альманаху ми не пропускаємо тему війни. Наші четверо колег перебувають на війні. Вони пишуть про війну, яку пропускають через голову і душу. Часто це документалістика. Крім творів цих чотирьох колег, тут є і твори авторів, котрі вникають у воєнну тему, розмовляючи з воїнами. Також у цьому випуску представлена й так звана літописна проза”, — розповів Петро Маліш.

Черговий випуск “Південного Бугу” буде розповсюджений по бібліотеках та освітніх закладах громади. Альманах видано за кошти бюджету міської громади.

Нагадаємо, Програма підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021–2025 роки “Щодня читай українською” затверджена рішенням Хмельницької міської ради 23.12.2020 року. Її мета — створення сприятливих умов для розвитку видавничої справи, розповсюдження та популяризації української книги, розвиток і підтримка читацької культури, задоволення потреб мешканців громад у книжковій продукції, поширення всебічної краєзнавчої інформації.

Вікторія Катрич

Back to top button