Покрова прийшла — три свята привела

1 жовтня православні віряни другий рік поспіль зустрічають Покрову Пресвятої Богородиці за новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейшла у вересні 2023 року.

Раніше Покрову християни зустрічали 14 жовтня.

Для українців свято Покрови має особливе значення і в житті, і в календарях — державному та церковному. 1 жовтня ми святкуємо власне Покрову Богоматері, День українського козацтва та День захисників і захисниць України. З нагоди цих історичних українських дат відбуваються урочистості в усіх громадах, зокрема і в хмельницькій, в якій найактивніше відбуваються переходи від упц мп до ПЦУ. Вшанування Покрови і Дня захисників і захисниць України пов’язані одне з одним історично, бо здавна вважалося, що всім, хто захищає Україну, покровительствує Богоматір Діва Марія.

Традиції

Історично стверджується, що Покрова — свято, яке почали відзначати в X столітті, коли Володимир хрестив Русь. Одного разу, під час однієї з навал чужинців, віряни молилися у Влахернському храмі та просили Діву Марію про захист. Тоді з’явився образ Богородиці, яка вкрила всіх православних своїм покровом і вберегла від загибелі. Відтоді цей день залишився в історії.

Покрова за новим календарем і за старим змінюють тільки свою дату, але традиції і заборони залишаються колишніми. Віряни в цей день мають сходити до церкви і помолитися Діві Марії за зцілення від хвороб, захист від недругів, про сімейне благополуччя. Можна попросити у святої допомоги у важливих справах.

День Українського козацтва

Це свято було офіційно запроваджене у 1999 році указом Президента України. Воно покликане вшановувати пам’ять українських козаків — воїнів, які відіграли вирішальну роль в історії України, захищаючи її незалежність та свободу протягом століть. І дату святкування обрали не випадково: пов’язали його із Покровою Пресвятої Богородиці — святом, яке козаки шанували як своє головне покровительське свято. Козаки вірили, що Богородиця оберігає їх під час битв, тому її свято стало символом захисту та опіки над воїнами. Вони часто будували церкви на честь Покрови і зверталися до неї в молитвах перед важливими походами чи битвами.

День захисників і захисниць України

З початком російсько-української війни — у 2014 році в Україні 14 жовтня було додатково проголошено Днем захисників України. У 2021 році свято отримало нову назву — День захисників і захисниць України, адже жінки мають також важливу роль у боротьбі за незалежність. Після переходу ПЦУ на нову систему, дані свята почали відзначатися 1 жовтня. Цей день є символом шанування всіх, хто боровся і бореться за незалежність України, як у минулому, так і в теперішньому часі.

І не менш важливо у цей день не лише молитися в храмах за наших мужніх захисників, а й донатити на Сили оборони, відвідувати у шпиталях поранених воїнів.

Вікторія Катрич

 

Back to top button