Й іноземцям можна працювати

Кожен іноземець, який перебуває в Україні на законних підставах та має намір виконувати певну роботу чи, наприклад, зареєструвати власний бізнес та згодом здійснювати діяльність в Україні, зобов’язаний пройти процедуру, передбачену Законом України “Про зайнятість населення”, а саме: він особисто чи роботодавець має отримати дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Інакше роботодавцю може загрожувати адміністративна відповідальність і чималий штраф.

За інформацією Хмельницького обласного центру зайнятості, цей дозвіл можна отримати в ОЦЗ. Для цього роботодавцю слід написати заяву, в якій чітко зазначити, що посада, на якій застосовуватиметься праця іноземця або особи без громадянства, не пов’язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці; а також подати копії сторінок паспортного документа іноземця або особи без громадянства з особистими даними разом з перекладом українською мовою, кольорову фотокартку розміром 3,5 x 4,5 сантиметра; проєкт трудового договору (контракту) або гіг-контракту з іноземцем або особою без громадянства, засвідчений роботодавцем (крім відряджених іноземних працівників) та документ про внесення плати за видачу дії дозволу.

Скільки ж коштує отримання дозволу?

Вартість залежить від термінів дії дозволу. До шести місяців — це три прожиткові мінімуми, нині 9084 гривні, від 6 до 12 місяців — 15 140 гривень (5 прожиткових мінімумів), від 1 до 2 років — 24 224 гривні (8 прожиткових мінімумів) і т.д. Дозвіл можна продовжувати. Розмір плати за продовження дії дозволу зменшується на один прожитковий мінімум від розміру плати за видачу дозволу на відповідний термін.

Робота іноземця без оформлення дозволу на працевлаштування буде порушенням закону і спричинить адміністративну та/або фінансову відповідальність.

Телефон “гарячої лінії” Хмельницького обласного центру 0-800-600-518.

За інформацією ХОЦЗ

Back to top button