Виплати військовим. Що змінилося?

Згідно з постановою Кабінету міністрів України №1090 від 24 вересня 2024 року збільшено розміри грошових компенсацій, якщо військовому ЗСУ після поранення призначено групу інвалідності. Крім цього підвищено виплати родинам у разі загибелі бійця.

Але йдеться не про бойові дії. Сума одноразової грошової виплати членам сім’ї загиблого під час бойових дій захисника не змінилася. Вона становить 15 мільйонів гривень. Водночас нова постанова уряду передбачає, що розмір компенсації членам родини військового, який загинув у період проходження служби, але не безпосередньо під час бойових дій чи виконання бойового завдання, становитиме 750 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. Наразі прожитковий мінімум — 3028 гривень. Тобто виплата дорівнюватиме 2 мільйонам 271 тисячі гривень. Раніше розмір цієї допомоги становив 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, це 1 514 тисяч гривень. Коло осіб, які мають право претендувати на таку виплату, залишилося незмінним. До них належать: батьки; один із подружжя, який не уклав шлюбу вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні; діти, які не мають і не мали своїх сімей; діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття; діти, обоє батьків яких загинули або пропали безвісти, та утриманці загиблого чи померлого, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

А які суми виплат передбачено у разі встановлення інвалідності захисників?

Така одноразова грошова допомога призначається та виплачується залежно від групи. Скажімо, для тих, кому встановлено І групу інвалідності, передбачено виплату 400 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, або 1 211 200 гривень. Для ІІ групи інвалідності розмір допомоги становитиме 300 прожиткових мінімумів або 908 400 гривень. Для ІІІ групи — 250 прожиткових мінімумів (757 000 гривень).

Як змінився порядок призначення і виплати такої допомоги?

Раніше військовослужбовці з інвалідністю та члени сімей загиблих змушені були подавати заяви щонайменше двічі. Спочатку до Міністерства ветеранів на призначення одноразової грошової допомоги. А в разі ухвалення позитивного рішення — ще одну заяву до органу соціального захисту. Тепер же для призначення та виплати одноразової грошової допомоги досить подати лише заяву до Мінветеранів. Вона може бути подана у паперовій формі або в електронній — через портал “Дія” чи через Єдиний державний реєстр ветеранів війни. Тобто нова постанова Кабміну прибрала зайві кроки в ухваленні рішень та зайві елементи транзиту коштів. Раніше кошти спрямовували до обласних і районних адміністрацій, які й проводили виплату через органи соціального захисту. Тепер же призначає та виплачує компенсацію Мінветеранів напряму із зарахуванням коштів на банківський рахунок отримувача.

Back to top button