Акція на підтримку зниклих безвісти гвардійців

Із бойовими прапорами бригади, фотографіями військових, плакатами та банерами вийшли на плац біля ТЦ “Дитячий світ” родичі, близькі зниклих безвісти та військовополонених захисників 14-ої бригади оперативного призначення Нацгвардії України “Червона калина”.

Мета — привернути увагу громадськості до військовополонених і безвісти зниклих, сприяти їхньому пошуку та обміну. Учасниця заходу, хмельничанка Тетяна Левчук, дружина загиблого нацгвардійця, майже рік не може поховати свого чоловіка, який загинув 15 листопада 2023 року на Запорізькому напрямку. Нині ця територія окупована, а повернути тіла загиблих українців досі не можуть. “Нам командування повідомило і побратими розповідали, що були спроби забрати тіло мого чоловіка, але через постійні обстріли змогли лише відтягти, але донести до своїх не вдалося”, — хвилюється жінка. Чоловік Олени Грух пішов добровольцем до війська у перші дні повномасштабного вторгнення. Захищав Донеччину, потім його підрозділ перевели на Запорізький напрямок. Згодом зв’язку з коханим вже не було. Від серпня минулого року чоловік вважається зниклим безвісти. “Перший його вихід на “нуль” був у кінці квітня, — розповідає Олена. — Тоді хлопці повернулися з бойової операції, після короткої відпустки їх відправили на Запорізький напрямок, у селище Роботине Пологівського району. І там 9 серпня мій чоловік безвісти зник. На сьогодні ми з донькою, батьки, родичі чекаємо нашого героя, молимося, аби тільки він повернувся”.

Організаторка акції Леся Камінська — сестра зниклого безвісти військовослужбовця 14-ї бригади. “Уже чотири місяці нам не відома його доля. Ми зверталися і продовжуємо звертатися в різні інстанції, але результат поки що нульовий. Чи брат у полоні, чи загинув — не відомо”. Як зазначила пані Леся, на плацу зібралися родичі не лише бійців 14-ї бригади, які мають статуси “безвісти зниклий”, а й з інших підрозділів, родичі військовополонених. У них — спільний біль на усіх… “Я повідомляла про акцію в соціальних мережах, запрошувала людей об’єднатися, адже разом ми сильніші. Ми повинні діяти єдиним фронтом, — каже вона. — Ми намагаємося поширити інформацію саме про 14-у бригаду, адже це молода бригада, і мало хто про неї чув. Наразі ми фокусуємося на своїй бригаді, але готові приєднуватися і до інших ініціатив і запрошуємо до нашої, адже біль втрат і невідомості торкається кожної сім’ї, незалежно від бойового підрозділу”.

Нагадаємо, 14-та бригада оперативного призначення імені Івана Богуна — формування Національної гвардії України, що входить до складу Західного оперативно-територіального об’єднання. У 2022 році бригада отримала назву “Червона калина”.

Тетяна Слободянюк

Back to top button