Як працює Ініціатива “Партнерство “Відкритий уряд” у громаді?

Як працює Ініціатива “Партнерство “Відкритий уряд” у громаді?

Триває робота над розробкою Плану дій Хмельницької громади в рамках Ініціативи “Партнерства “Відкритий уряд” на 2025-2026 роки.

Наразі відбулося засідання робочої групи з обрання членів координаційної ради з розробки та реалізації цього плану. Зустріч пройшла за участю зовнішнього експерта від представництва Ініціативи “Партнерство “Відкритий уряд” в Україні. Про це інформував заступник міського голови Микола Ваврищук.

Розглянули кандидатури, ознайомились з їх пропозиціями та обрали представників. Координаційну раду, яка буде консультативно-дорадчим органом з реалізації цієї Ініціативи в нашій громаді, плануємо офіційно затвердити до кінця року. Тоді ж і буде оприлюднено її склад. Дякуємо усім громадським організаціям, які подавали свої кандидатури та пропозиції”, — повідомив Микола Ваврищук.

Партнерство “Відкритий уряд” — багатостороння міжнародна ініціатива, покликана об’єднати зусилля урядів та громадянського суспільства для створення позитивних змін у житті громадян. Нагадаємо, У 2020 році наше місто було доєднано до міжнародної спільноти “Партнерство “Відкритий уряд” (OGP) з поміж 110 претендентів з усього світу. Крім Хмельницького, було обрано ще два обласних центри — Вінницю і Тернопіль.

План дій із впровадження ініціативи “Партнерство “Відкритий уряд” у Хмельницькій громаді на 2021-2022 роки був сформований спільно з громадськістю та затверджений рішенням виконавчого комітету міської ради і охоплює три головні напрямки”, — йдеться в повідомленні “Агенції розвитку Хмельницького”. Це і продовження курсу відкритої влади і посилення участі громадськості в прийнятті управлінських рішень (забезпечення доступу до місцевих послуг через “Кабінет мешканця, продовження впровадження проєкту MyCity та подальший розвиток геопорталу міської ради); і формування Плану дій “Зелене місто” та створення інтерактивного простору для школярів, студентів та дорослих у форматі “Центр турів”; і розвиток цифрових компетентностей жителів громади (реалізація проєкту “Цифрове волонтерство” та створення бібліотечного нетворкінгу “Smart громада”).

За час реалізації документа було цифровізовано послуги ЦНАПу, наповнено геопортал громади 83 реєстрами відкритих даних та додано модуль з оцифрування та нанесення на онлайн мапу зелених насаджень”, — звітували в “Агенції”. Тоді ж у Хмельницькій громаді створили Координаційну раду з реалізації цієї ініціативи в громаді. До неї буде включено 4 представники міської ради та 4 представники громадських організацій. Відбір громадських організацій і тривав до 20 вересня цього року. Усі охочі організації отримали змогу податись до Координаційної ради через заповнення онлайн анкети за посиланням. Відтак відбір організацій здійснює робоча група з залученням зовнішнього експерта/ки від представництва Ініціативи “Партнерство “Відкритий уряд” в Україні.

Також на днях в “Агенції розвитку Хмельницького” відбувся молодіжний хакатон ідей з напрацювання програми дій в Ініціативі “Партнерство “Відкритий уряд” (OGP). Його учасниками стали студенти ХНУ, НАПСУ ім. Б. Хмельницького, ХГПА, ХУУП ім. Л. Юзькова, політехнічного фахового коледжу, а також представники Молодіжної ради Хмельницького. У ході зустрічі учасникам було представлено звіт про виконаний план OGP на 2021-2022 роки, проінформовано про відкриті дані, сервіси та ініціативи з прозорості та відкритості, що діють у міській раді. А потім студентські команди дискутували та представляли свої ідеї та напрацювання, яких було чимало. “Молодь прогресивна і смілива у своїх баченнях, а саме так народжуються цікаві та актуальні ідеї. Загалом, у підсумку всі команди озвучили свої ідеї, а найцікавіші з них за тиждень мають оформити та представити у вигляді проєктів”, — йдеться в повідомленні Агенції.

Вікторія Катрич

Back to top button