Майстер-клас і релакс у “Захисті”

Майстер-клас з виготовлення оберегів із природних матеріалів провели для матерів полеглих захисників у Хмельницькому міському волонтерському центрі “Захист”. Такі арт-терапевтичні сеанси релаксації відбуваються у центрі щоп’ятниці і стали традиційними.

Рідні обереги мають потужну захисну енергію. Наші пращури завжди збирали дари лісу та прикрашали ними свої оселі. Вважалося, що оберіг з природних матеріалів захищає від негативу, а ефірний запах хвої очищає повітря. Виготовляли обереги восени, після збору врожаю та після дня осіннього рівнодення, тобто після 22 вересня, і повертали в ліс разом з подякою та дарами (горішками, сухими яблуками та ягодами) після дня весняного рівнодення”, — повідомляють у соцмережах члени ГО “Захист — об’єднання волонтерів”.

Майстер-клас з виготовлення оберегів провела арт-терапевтка Лілія Аршинова в рамках програми Центру психологічної підтримки “Разом з тобою”. А ще арт-терапевтка проводить майстер-класи з бісероплетіння, яким захопилась два роки тому, виготовляє гердани, браслети та інші прикраси.

Це мій спосіб заспокоєння і релаксації, тому що в нашому сьогоденні обов’язково треба знати і вміти, як розслабитися, методи саморегуляції, самозаспокоєння, — каже пані Лілія. — Побачила на комусь браслет, і він настільки сподобався, що я знайшла і подивилася в інтернеті відео, як це робиться. Зробила перший, він вийшов класний, дуже його люблю. Звичайно, зараз я би його виготовила інакше. Але який вже є. Зараз він на згадку залишається зі мною, як здійснене бажання”.

За цей час волонтерка зробила понад пів сотні прикрас, більшість з яких віддала на благодійність. Зокрема, розігрувала їх у лотереї для придбання військового обладнання. “Ми в “Захисті” збирали на акумулятори для FPV-дронів. Як лоти, я виставляла свої прикраси, ми їх розігрували в лотереї. Для наших військовиків була потреба в 36 дронах. Ми не знали, чи “потягнемо” стільки, тож розпочали з 12 дронів. Проте долучилося багато людей. Так ми придбали 36 запланованих “пташок”, вони вже літають”.

А 23 травня цього року, в День Героїв, волонтерка запустила флешмоб до майбутнього Дня Перемоги України. “Флешмоб ми назвали “Замов прикрасу до Дня Перемоги”. Звісно, коли він буде, ми не знаємо, але точно знаємо, що він буде. Ми оголосили акцію: купуємо, замовляємо якусь гарну прикрасу або одяг, що б хотіли одягти у День Перемоги. Коли кожна з нас мріє про цей довгожданий день, а спільною енергетикою віри ми цей день наблизимо”, — каже арт-терапевтка.

Частину коштів від проданих прикрас Лілія Аршинова тоді також віддала на благодійність. “Я щаслива від того, що моє хобі приносить користь”, — усміхається пані Лілія і ділиться власним мистецьким досвідом з усіма, хто бажає наповнювати своє життя приємними і корисними моментами.

А записатись у групу з арт-терапії можна за тел. 063-30-117-30 або завітати до волонтерського центру на вул. Камʼянецькій, 76.

Тетяна Слободянюк

Back to top button