Стратегія сталого розвитку для громади

Які цілі потрібно реалізувати, аби громада успішно розвивалась в усіх галузях економічного і суспільного життя, згідно з європейськими стандартами якісного життя, конкретно — з Програмою сталого розвитку ООН в Україні? Про це йшлося під час круглого столу в Агенції розвитку Хмельницького на тему: “Впровадження добровільного локального огляду стану досягнення Цілей сталого розвитку ООН на рівні Хмельницької міської територіальної громади”.

Про шляхи реалізації програми звітували представники КП “Агенція розвитку Хмельницького”, які досліджували 16 цілей сталого розвитку ООН у громаді. Це, до прикладу, подолання бідності, міцне здоров’я і добробут, якісна освіта, захищений бізнес тощо. В Агенції це дослідження організували у партнерстві з представниками Програми розвитку ООН в Україні за підтримки уряду Швеції. У заході взяли участь представники громадських організацій та структурних підрозділів Хмельницької міської ради.

Мета сталого розвитку налічує 17 глобальних цілей зі 169 завданнями, серед яких — подолання бідності, кліматичних змін, сприяння миру та інклюзивного суспільства тощо. Три місяці непростої, подекуди навіть монотонної роботи, і ми вже представляємо свої напрацювання, щоб згодом корисно та практично застосувати цю інформацію, зазначив директор КП “Агенція розвитку Хмельницького” Олег Черненко. Сталий розвиток це постійний рух уперед. А ми прагнемо, щоб Хмельницька міська територіальна громада була місцем, де комфортно жити, працювати та відпочивати, де нові ідеї та великі плани втілюються в життя”.

Гідна праця, економічне зростання також цілі сталого розвитку ООН. Один з найбільш успішних показників розвитку громади збільшення кількості зареєстрованих ФОПів. У 2021 році їх було 17,5 тисячі , у 2023-ому майже 22 тисячі ФОПів. Про це поінформувала в.о. начальника управління економіки Хмельницької міської ради Наталія Сахарова. Цьому передують всі наші програми підтримки підприємництва, а саме: “Битва стартапів”, Програма відшкодування відсотків за залученими кредитами підприємцям, такождіє регіональна програма підтримки крафтовиків і ремісників. До нас релокувались досить великі підприємства зі сходу. Це й металургійні, і швейні, і ми їх підтримуємо також”, зазначила посадовиця.

Ми в червні збирали фактично в такому ж складі представників усіх зацікавлених сторін і обговорювали, як ми досягаємо безперешкодного доступу до освіти та розвитку бізнесу”, доповнив Олег Черненко. “Це дослідження певний дороговказ, що вказує, яких індикаторі ми прагнемо досягти для подальшого і сталого розвитку нашої громади”, зазначив регіональний координатор ПРООН у Хмельницькій області В’ячеслав Третяк.

Пріоритет сьогодні допомога ЗСУ, ми всі пам’ятаємо, що наша основна мета перемога у війні. І, дякуючи Збройним Силам, ми маємо можливість працювати, зміцнювати наше місто, Україну і Сили оборони, сказав заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. І ми сьогодні презентуємо цю роботу, аби визначити, де саме ми перебуваємо на шляху досягнення цілей сталого розвитку, і як рухатися далі”.

Тетяна Руса

Back to top button