“А ти сій квіти…”

У музеї історії м. Хмельницького відкрито виставку 34 робіт декоративного живопису “А ти сій квіти…” народної майстрині, художниці і педагогині Ганни Єрменчук-Грушман з Волочиська та її учнів. Лейтмотив робіт — торжество життя над смертю, сила і невмирущість українського роду.

Саме ця ідея об’єднує колекцію декоративного живопису талановитої подільської художниці, членкині Національних спілок художників та майстрів народного мистецтва та її учнів. В експозиції 22 роботи авторства Ганни Єрменчук-Гручман та 12 виконані її учнями.

Авторка декоративно-живописних робіт продовжує українську народну традицію, закорінену у світогляд і багатий духовний спадок наших предків. У цих гармонійних, оригінальних за стилістикою, кольористикою картинах правдива українська душа впізнає символи та знаки свого роду від Карпат до Дону. У них відчуваються традиції українських шкіл народного розпису та водночас яскраво виявляється фантазія, самобутній авторський стиль. Те ж саме можна сказати про роботи учнів Ганни Михайлівни”, зазначила Галина Барабаш, директорка музею історії м. Хмельницького, відкриваючи виставку. Ганна Єрменчук-Гручман працює викладачем малюнка, композиції та скульптури у Волочиській дитячій школі мистецтв, де ще 2005 року організувала творчу майстерню “Первоцвіт”.

Окрім декоративного розпису на папері, розписує кераміку, орнаментує декоративні тарелі, глечики, писанки, травленки. Твори художниці з незмінним успіхом експонуються на всеукраїнських виставках, вона переможниця багатьох мистецьких конкурсів. Її роботи увійшли до всеукраїнських каталогів як кращі твори року. У 2024 році мисткиня стала стипендіанткою Хмельницької облдержадміністрації за активну громадянську позицію та внесок у відродження традицій української культурної спадщини.

Цінуйте, що ви — українці, плекайте свою душу, розвивайте і пропагуйте українське мистецтво, культуру, котра за своїм багатством, наповненістю й цінністю посідає вагоме місце у світі, не поступайтеся перед ворогами, чужинцями. Вводьте в кожну роботу своє коріння, національну глибину, черпайте з неї, не бійтеся також вносити власне оригінальне бачення, частинку себе. Маємо цінувати, любити , розвивати своє, українське, бути конкурентоздатними. Творіть, не робіть пустки в серцях. У цьому ми з вами йдемо пліч-о-пліч”, сказала Ганна Єрменчук-Грушман, звертаючись до молоді. Художниця каже, що свої роботи не продає, а дарує, тому що вкладає у них душу. Із 2014 року волонтерить, допомагає Збройним силам. Справді, сіє квіти добра і любові.

Виставка триватиме в музеї історії міста Хмельницького впродовж місяця.

Ольга Озерна

Back to top button