Корупційна інвалідизація високого рангу

Днями звільнився за власним бажанням керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник. Він пішов з посади після початку службового розслідування щодо отримання ним і його колегами інвалідності незаконним шляхом. Напередодні з’явилась інформація, що 51 прокурор Хмельницької обласної прокуратури має інвалідність. Цю новину 17 жовтня повідомили в Офісі генерального прокурора.

Варто зазначити, що Олексій Олійник теж був у цьому списку, він отримав інвалідність завдяки рішенню керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи. Нагадаємо, чиновниця отримала підозру у незаконному збагаченні. Під час обшуків у її квартирі ДБР виявило тільки готівкою майже 6 мільйонів незадекларованих доларів, брендові прикраси та коштовності. Правоохоронці знаходили гроші у квартирі практично скрізь: у шафах, ящиках, нішах. У робочому кабінеті Крупи було виявлено 100 тисяч доларів готівкою. На вимогу прокурорів, Печерський суд заарештував Тетяну Крупу на 60 діб із можливістю внесення застави 500 млн грн.

Після звинувачення обласний осередок партії “Слуга народу” ініціював відкликання Крупи з посади депутатки Хмельницької облради. Син очільниці МСЕК Хмельниччини, яка зараз перебуває під вартою у київському СІЗО за підозрою у незаконному збагаченні, Олександр Крупа 10 жовтня звільнився за власним бажанням з посади начальника управління Пенсійного фонду в Хмельницькій області.

І ось після того, як Крупа “розсипалась”, почались розслідування масової інвалідизації чиновників високого ранку.

Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами другої групи, згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Тетяни Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність, згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду Олександра Крупи”, – написав у матеріалі видання Цензор.нет, редактор та журналіст Юрій Бутусов. З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів, за словами журналіста, пенсію за інвалідністю не оформив тільки керівник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Олександр Гончар. Його дружина теж не має інвалідності.

Водночас головний прокурор Хмельницької області Олексій Олійник та його дружина Ірина Олійник отримали грошей Пенсійного фонду 2,5 млн грн. Олексій Олійник оформив пенсію у зв’язку з інвалідністю у віці 37 років в 2017 році. Тоді за рік він отримав 34 тис. грн пенсії. Вже за 2023 рік прокурор отримав підвищену пенсію — 251 тис. грн. Підвищену пенсію отримала і його дружина Ірина. Прокурори оформляли собі інвалідність і пенсії не заради грошей, вважає Юрій Бутусов, а через переваги у працевлаштуванні. “Згідно з законодавством про працю люди з інвалідністю мають перевагу при працевлаштуванні і при переміщенні з посади на посаду, тому їх значно складніше звільнити. Наявність дружини з інвалідністю — додаткова підстава, щоб не допустити переведення прокурора зі “своєї” області, де у нього всі знайомі, майно, потоки налагоджені, в якусь іншу область. Тобто свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру в найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю”, — йдеться в дописі.

В Офісі генпрокурора додали, що службове розслідування щодо отримання груп інвалідності прокурорами Хмельницької області триває. А 16 жовтня у виданні “Цензор.нет” опублікувано список прізвищ 51прокурораобласті, які мають групи інвалідності. За словами Юрія Бутусова, це більшість прокурорів регіону. На думку журналіста, правоохоронці не тільки знали про “роботу” Тетяни Крупи, а й були її учасниками. За даними Юрія Бутусова, що три дні перед затриманням, 2-4 жовтня, “дохід” Тетяни Крупи склав 104 тисячі доларів. За цей час групи інвалідності отримали 30 людей, тобто кожен з них платив орієнтовно 3-4 тисячі доларів. А загалом 51 прокурори-інваліди отримали з Пенсійного фонду, понад 54 млн грн виплат.

Тетяна Руса

Back to top button