Понад 38 мільйонів для Сил оборони від доходів бюджету

На черговій 45-ій сесії Хмельницької міської ради депутати розглянули 55 питань порядку денного. Серед основних акцентів — за підсумками третього кварталу отримано понад 70 мільйонів гривень перевиконання дохідної частини бюджету громади. І традиційно в пріоритеті — чергове виділення коштів на підтримку Сил оборони.

Про підсумки засідання проінформував міський голова Олександр Симчишин на своїй сторінці у Фейсбуку. “Внесли зміни до кількох Програм, які дозволяють нам підтримувати Сили оборони, та зміни до бюджету 2024 року, передбачивши фінансовий ресурс на різні потреби. Дякую усім платникам податків за можливість допомагати Силам оборони, а також забезпечувати життєдіяльність міста. З цих понад 70 мільйонів гривень понад 38 мільйонів гривень передбачені на підтримку військових і наших Сил оборони, — зазначив міський голова. — З цих коштів понад 12,5 млн грн ми віддаємо напряму нашим військовим частинам. Цими коштами вони розпоряджаються на власний розсуд. Напряму ми вже віддали понад 315 млн грн. Крім того, 10 млн грн ми додали окремо на придбання БПЛА, квадрокоптерів, засобів РЕБ, РЕР і FPV-дрони. В цьому році це вже буде майже 200 мільйонів, за які ми придбали і далі продовжуємо купувати ці дуже важливі речі на фронті”.

На Програму грантової підтримки, яка також спрямована на на допомогу Силам оборони, додали один мільйон гривень. Це гексакоптери, квадрокоптери, FPV-дрони, РЕБ тощо. За словами міського голови, в 2024 році на цю програму передбачили вже 10 мільйонів гривень.

У підсумку — прямою підтримкою військових частин, придбаннями понад 525 млн грн., передбачили для Сил оборони.

Також Олександр Симчишин поінформував про низку інших програм і механізмів, через які громада допомагає військовим. “10 мільйонів гривень передбачили на матеріальну допомогу військовим. Переважно це підтримка родин загиблих, а також виплати військовим на реабілітацію. З початку року на це ми вже виділили 82 мільйони гривень. На інші соціальні ініціативи, пов’язані з підтримкою військових, сьогодні ми перебачили ще понад 5 мільйонів гривень”, — повідомив Олександр Симчишин.

Щодо соціальних програм: 22 мільйони гривень виділено на продовження будівництва укриттів. З початку року на укриття вже виділено 135 мільйонів гривень. 25 мільйонів гривень передбачили на входження в осінньо-зимовий період. З них 15 мільйонів — для КП “Хмельницьктеплокомуненерго” на покривання різниці в тарифах, тому що хмельничани платять економічно збитковий тариф, який дотується з бюджету. 10 млн грн передбачено для “Хмельницькводоканалу”.

Значна частина ресурсу передбачена для освітньої галузі: 14 млн грн, плюс 12 млн грн — на уроки з предмету “Захист України”, Нову українську школу (НУШ), методичне обладнання, класні кімнати тощо.

Також депутати ухвалили рішення про виплату на загальну суму понад 1 мільйон 350 тисяч гривень для 30 родин полонених або безвісти зниклих. 565 членів сімей загиблих Героїв отримуватимуть пільгу на різні житлово-комунальні послуги, також 150 членів сімей ліквідаторів Чорнобильської аварії отримуватимуть частину пільги на частину житлово-комунальних послуг.

Передали майно з комунальної власності в державну (різним військовим частинам) на 6 млн грн.

Внесли зміни в низку Програм комунальних підприємств, Програму підтримки ОСББ, Програму підтримки та піклування тощо.

Вікторія Катрич

Back to top button