“Кризова кімната” для жертв насильства

Два роки, як в Хмельницькій громаді працює простір “Кімната кризового реагування” — безпечне місце перебування постраждалих осіб від домашнього насильства. Це тимчасовий притулок для жінок, дітей і чоловіків, які зазнали домашнього або гендерно зумовленого насильства. Створили цей простір в структурних рамках управління праці та соціального захисту населення міської ради.

Домашнє насильство живиться і розквітає на тлі бажання будь-яким способом вплинути на волю іншої людини, насадити свої правила й закони хоча б такому невеликому осередку, як сім’я. Домашнє насильство давно перестало бути суто сімейною проблемою і потребує державного втручання, а постраждалі — ефективного захисту. У таких складних життєвих обставинах постраждалих від домашнього насилля охоплює розпач, страх. Щоб цього уникнути, безпечним місцем є “Кризова кімната”, де людина зможе відновити психологічний ресурс та спокійно обміркувати свої подальші дії, йдеться у повідомленні управління праці та соцзахисту населення міської ради у соцмережах.

Термін перебування у кімнаті кризового реагування — 10 днів. За цей час постраждала особа зможе отримати соціальну, психологічну та юридичну допомогу. Кімната облаштована усім необхідним для комфортного перебування та абсолютно безпечна, отже, можна не хвилюватися, що кривдник може завдати дискомфорту.

Хто має право на влаштування до “Кризової кімнати”? Як зазначають у соцзахисті, тут влаштовують осіб, направлених структурним підрозділом місцевої держадміністрації або виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, центром соціальних служб або мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги постраждалим особам. У кімнаті можуть перебувати особи, які не досягли повноліття, але перебувають (перебувала) у зареєстрованому шлюбі, а також тут може перебувати дитина разом з матір’ю/батьком або особою, яка їх замінює.

Адреса місцезнаходження “кризової кімнати” не розголошуються з метою безпеки постраждалих від насильства, і потрапити до неї можна лише за направленням соціальної служби, мобільних бригад або поліції.

Тетяна Руса

Back to top button