На скільки за рік подорожчав салат “Олів’є”?

Цей багатокомпонентний ситний салат полюбляють українці, особливо під час святкування новоріччя. На скільки здорожчав “Олів’є” за рік від минулих свят? Існує навіть “індекс олів’є”. Вам цікаво, що це? Роз’яснює Центр громадського моніторингу та контролю.

Українці кілька разів впродовж цього року стикалися з суттєвим здорожчанням продуктів харчування. Останнє велике зростання цін зафіксували у листопаді. Тоді відчутно подорожчали яйця, овочі та мʼясо. Вплинуть нові ціни і на “індекс олівʼє”: вартість цього популярного салату багато років поспіль вимірюють перед зимовими святами.

Як вимірюють індекс?

Для вимірювання ціни популярного салату експерти зазвичай обирають його класичний рецепт. Серед необхідних для приготування компонентів: варена ковбаса, яйця, зелений горошок, картопля, морква, майонез та солоні огірки.

Кількість продуктів для салату можна підрахувати так: ковбаси придбати 300 грамів, картоплі 600 грамів, моркви — 125 грамів, солоних огірків 240 грамів, а зеленого горошку — 150 грамів. Для салату також потрібні 3 яйця і 45 грамів майонезу. З цих продуктів вийде зробити чотири порції салату.

Почнемо з яєць. Цей компонент салату здорожчав майже на чверть. Ще більше зросли ціни на овочі: на картоплю вдвічі, а на моркву — у 2,5 раза. Причиною такого подорожчання називають збільшення виробничих витрат та неврожай через посуху.

За підрахунками медіа, підсумкова вартість продуктів для приготування салату “Олівʼє” за рік зросла на 27%. Минулоріч чотири порції коштували близько 191 гривні, зараз же українцям доведеться викласти за ті ж компоненти 244 гривні.

Схожу оцінку наводить аналітик “Українського клубу аграрного бізнесу” Максим Гопка. За його даними, “індекс олівʼє” змінився на 25-30% у порівнянні з минулим роком. Слід зазначити, що і тоді вартість салату була рекордною. “Індекс олівʼє-2023” називали найвищим за останні шість років.

Чи подешевшають продукти?

Падіння цін на низку продуктів аналітики прогнозують вже після різдвяних та новорічних свят. Йдеться про товари, які додали в ціні на тлі підвищеного попиту.

А от Національний банк України поліпшення ситуації з інфляцією очікує не раніше, ніж навесні наступного року. Втім запевняє, що за сприятливих умов до 2026-го рівень продовольчої інфляції може впасти до 3%.

За інформацією Центру громадського моніторингу та контролю

Back to top button