Що потрібно їсти і пити, щоб не мерзнути, коли холодно

Небезпеку переохолодження та обмороження при сильних морозах більшість людей сприймають як неправильний підбір одягу, який зберігає тепло. З одного боку, це вірно. Але, щоб почуватися комфортно в зимову холоднечу, правильно підібраного теплого одягу не завжди достатньо. Тут на допомогу приходить правильне харчування. Що і як їсти, щоб не замерзнути в холоди?

Перша порада — перед виходом на вулицю в холодну погоду необхідно добре поїсти. Чим нижча температура “за бортом”, тим калорійнішим має бути саме цей прийом їжі. Але їсти потрібно не будь-що (а вам якраз захотілося смачного тортика).

Кращий спосіб зігрітися — це з’їсти великий шматок м’яса або риби. Допоки організм перетравлюватиме білки (а це буде достатньо довго — 8-9 годин), він буде гарячим, як піч.

Порада друга: у холоди організм краще засвоює їжу, що пройшла теплову обробку. Тому у раціоні обов’язково має бути гаряча їжа: супи, тушковане м’ясо й овочі, каші, теплі салати, гарячі напої. Але не перестарайтеся: їжа повинна бути гарячою рівно настільки, наскільки це комфортно для організму.

Порада третя: включіть у раціон продукти, що створюють відчуття тепла в організмі. Дуже цінними з погляду теплотворного ефекту є сполучення м’яса з іншими продуктами, які підсилюють його корисні властивості. Насамперед, це овочі: цибуля, часник, хрін (додавайте їх у всі зимові страви); теплотворний ефект також мають капуста, морква, буряк.

Жири тваринного походження, зокрема, вершкове масло, дають нам багато калорій і, відповідно, енергії для підтримки тепла в тілі. Незамінним засобом, що не лише зігріває, але й допомагає підтримувати імунітет, є наш національний продукт — сало. У салі присутня одна з найцінніших жирних кислот — поліненасичена арахідонова. Ні в якому іншому продукті її немає. Вона регулює роботу серця, входить до складу клітинної мембрани, контролює холестериновий і гормональний обмін, а також імунні реакції. Не слід забувати й про такі поліненасичені жири, як “омега”. Вони містяться в жирних видах морської риби (оселедець, сардини, скумбрія, лосось, тунець тощо).

Допомогти організму “розігрітися” та активізувати кровообіг допоможуть спеції. Додайте до страв з м’яса та риби спеції: перці (особливо чилі), корицю, імбир, гвоздику, каррі, кріп.

До речі, далеко не всі пряності зігрівають!

Не варто перед виходом на мороз вживати страви з ваніллю, кардамоном, коріандром, м’ятою, фенхелем, шафраном. Ці спеції здійснюють охолоджувальний ефект.

Тепле молоко (та ще й з медом) і напої на основі молока (какао, кава лате) — відмінний засіб, щоб зігрітися. Особливо, якщо об’єднати теплотворний ефект молока з дією зігрівальних спецій — меленого імбиру й кориці. А от звичний для нас чай (особливо трав’яний) фахівці не радять вживати часто. Чай дає короткий ефект зігрівання. До того ж він підсилює потовиділення і діє як легкий сечогінний. А це в холодну погоду призводить до переохолодження організму.

Дуже небезпечним з точки зору зігрівання організму на морозі є вживання алкогольних напоїв. Відомо, що алкоголь призводить до розширення судин, і людині стає дуже тепло. Але після цього організм починає віддавати енергію. Тому людина напідпитку гріє не себе, а навколишнє середовище. Крім того, алкоголь притупляє увагу та відчуття переохолодження, а значить ризик замерзнути виростає в рази.

І останнє застереження: не забуваймо, що всі енергетичні продукти мають високу калорійність. Щоб взимку не набрати зайвої ваги, калорійність денного раціону повинна відповідати енергетичним витратам організму. Тому гарненько поснідавши чи пообідавши, увечері вживайте легкі продукти — овочі, фрукти, кисломолочні продукти. Вночі організм може зігрітися і під ковдрою.

Back to top button