Хмельницькі волонтерки приготували для військових 25 тисяч порцій сухих борщів
Сушені капуста, морква, буряк, цибуля, сухе м’ясо, томатна паста, сіль та спецій – такий вміст пакета з борщовим набором, з якого можна в польових умовах приготувати 5-7 літрів борщу. Кулінарний фронт створили у Хмельницькому понад 50 волонтерок, які за перший місяць повномасштабного вторгнення відправили на передову 1000 пакетів борщу. За чотири місяці в домашніх умовах виготовили і відправили нашим захисникам уже понад 25 тисяч борщових наборів.
«Ідея сушіння борщів не є новою. Вона ще з’явилася у 2014 році, коли наші господині активно постачали на фронт свіжі домашні борщі. Тому ми вирішили зробити у Хмельницькому щось подібне. Майже 50 жінок сушать вдома різні фракції овочів», – розповіла головна спеціалістка управління житлової політики і майна міськради, волонтерка Анна Маєвська. За її словами, підказали господиням готувати сухий борщовий набір самі військові. Жінки почали шукати рецепти заготовок на борщ в інтернеті. Спершу сушили сухі овочі, але вони не розварювалися при заливанні окропом. Саме тому господині вирішили змінити алгоритм створення борщового набору. Відтак усі овочі спершу відварюють, труть на тертці, а потім сушать у спеціальних сушках. До буряка, моркви, картоплі, капусти додають спеції, кріп, домашню томатну пасту та сушене м’ясо. В кінцевому результаті виходить смачний, наваристий український борщ.
Протягом усього часу повномасштабного вторгнення російських окупантів бійці хмельницького кулінарного фронту допомагають і нашим армійцям, і переселенцям, які мешкають у міській тергромаді. Крім борщу, готують вареники, голубці , печуть пироги. Спочатку ліпили вареники для переселенців, які зупинялися в Хмельницькому, а потім вирішили допомогти і готувати страви для військових.
Нагадаємо, волонтерство у Хмельницькому стало масовим. Мешканці будинків самоорганізувалися та допомагають ЗСУ та переселенцям: готують сухі каші, печуть пироги, збирають одяг, займаються логістикою. У такий спосіб волонтерством в обласному центрі займаються 55 ОСББ.
«Нині сушимо сезонну зелень, якої зараз багато, і овочі (моркву, цибулю) з минулорічного врожаю.Чекаємо на капусту та буряк, які будемо сушити восени.Якщо ви бажаєте допомогти, залюбки приймемо в дар: сушки, спеції, томатну пасту, овочі, зелень», – повідомляють у Фейсбуці волонтери БФ «Волонтери Поділля».
На городах уже дозріває цьогорічний врожай овочів, то ж волонтери чекають на свіжі інгредієнти для армійського борщу.
Тетяна Руса.