У Хмельницькому вулицю назвали на честь Героя України, білоруса, який захищав Україну з 2015 року

Дерусифікацію у Хмельницькому розпочали одними з перших в Україні, ше задовго до російсько-української війни, масово перейменовуючи старі, радянські назви вулиць і присвоюючи їм імена українських героїв. А ще два місяці тому депутати міської ради на позачерговій сесії проголосували за рішення про перейменування 45 вулиць міської громади, які носили назви радянських та російських діячів і письменників, а в селах таких вулиць додалося ще 68.

Одна з таких у місті вулиця Пушкіна, яка перейменована на честь Героя України, військовослужбовця, старшого сержанта ЗСУ, білоруса Олексія Скоблі з позивним “Тур”. Олексій служив у 8-му полку спецназу з 2015-го. 13 березня 2022 року загинув під Києвом, врятувавши життя десятьом товаришам по службі.

Білорус брав участь у бойових діях поблизу Бучі, Ірпеня та Мощуна. Він здійснював евакуацію поранених із поля бою, надавав меддопомогу військовим і цивільним. У середині березня група Олексія потрапила у ворожу засідку поблизу Мощуна. Зазнавши вогнепального поранення, він вирішив ціною власного життя залишитися та прикривати відхід групи.

Побратими героя розповідають: “Олексій дістав складне поранення у стегнову артерію. Та усі спроби друзів надати йому допомогу чи евакуювати одразу твердо зупинив: «Відставити! Я прикрию! Відступайте!”.

“Це було складне та секретне завдання, деталі якого дозволено оприлюднювати хіба вже після Перемоги, – розповідають спецпризначенці. – Ми впорались, хоч і нарвались на засідку. «Тур» після поранення не те що не просив допомогти, а в грубій формі наказав на нього не зважати і відходити! Сам же залишився прикривати відхід. Як він проявляв себе з перших днів героєм, готовим підставити під вогонь себе заради інших, таким і залишився до останньої миті. Не дивно, що усі, хто знав «Тура», відзиваються про нього настільки позитивно”.

Друзі вірили, що Олексій якимось дивом зуміє вибратись із поля бою живим. Та, на жаль…Він загинув зі зброєю в руках, до останнього подиху прикриваючи побратимів. Завдяки сміливому білорусу вся група українських спецпризначенців успішно вийшла!

Пам’ять про Героя України Олексія Скоблю, білоруса, який поклав життя за вільну Україну — це живе свідчення того, що наш народ береже вдячну любов і шану про всіх героїв, які, не будучи українцями за національністю, віддають життя за свободу і людську гідність, як найбільші цінності світу.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button