У кожного свій фронт: хмельничани щодня роблять свій внесок у перемогу

Наші  ЗСУ  героїчно захищають Україну від російської орди, щодня демонструючи  стійкість, мужність, патріотизм та безмежну любов до України. Свій фронт вони відпрацьовують на  усі 200 відсотків. Щодня свій внесок  у перемогу  робить й Хмельницький, забезпечуючи українських армійців тепловізорами, тепловізійними прицілами, квадрокоптерами, дронами, бронежилетами,  шоломами, що є дуже вадливим для виконання бойових завдань. Місто   власними силами, коштами меценатів продовжує купувати для нашого війська автомобілі, в тому числі й медичні, продовжує передавати на передову й транспорт, подарований містами-побратимами та друзями з-за кордону.

«Сьогодні передали 300 керамічних бронеплит для 150 кулестійких бронежилетів CX-651 SА вартістю 1,5 млн грн для однієї із військових частин ССО. Значно легші за сталеві, ці бронеплити служитимуть для виконання завдань спецпризначенням», –  написав на своїй сторінці у Фейсбук  міський голова Олександр Симчишин.

Своїми  маленькими людяними вчинками та  щоденною працею  тримають свій фронт й хмельничани.  Хтось ліпить вареники  та готує сухі борщі для армійців, хтось шиє для них  термобілизну та балаклави, інші  у десятки рук  плетуть маскувальні сітки. Митці організовують благодійні концерти,  волонтери зустрічають переселенців та допомагають їм і продуктами, і одягом, і житлом.  І цей перелік  можна продовжувати до безкінечності.  Кожен сегмент економіки  в місті також у строю, і  це також  повноцінний фронт. Приклади доброчинності щодня демонструють й хмельницькі підприємці, бізнесмени та релігійні конфесії. Так,  співвласники сервісу доставки піци «LA П’ЄЦ» у Хмельницькому Вадим Сергун та Максим Сікорський прийняли рішення забезпечувати своєю продукцією військових, переселенців, волонтерів. Волонтери Християнської місії «Допомога» Об’єднаної Церкви Християн Віри Євангельської активно допомагають українському війську, жителям тих районів, де тривають бої, та вимушеним переселенцям. За останній місяць місією прийнято понад 3000 переселенців на період 1-3 доби. Забезпечено умови для їх проживання, духовну та психологічну підтримку, харчування, прання білизни. Більше 300 переселенців взяли до себе віряни на тривале проживання  в  Хмельницькому.

Координаційною базою для християнської мережі взаємодопомоги та служіння під час війни стала парафія Христа Царя Всесвіту у Хмельницькому. Тут опікуються вимушеними переселенцями: забезпечують їх місцем для проживання, харчуванням, духовно-психологічною допомогою, приміщення нижнього храму використовуються як бомбосховище. Розгорнуто медичний штаб.Служителями храму налагоджена доставка великих вантажів гуманітарної допомоги з Польщі, які відправляються у прифронтові зони для мешканців Київщини, Харківщини, евакуюють звідти мирних громадян, поранених.

Ресторан  «Naomi» щодня готує обіди для усіх, хто того потребує: переселенців, вразливих хмельничан. Ресторан передає гаряче харчування і на блокпости. «Коли минув перший шок від початку вторгнення, наші кухарі захотіли виходити та працювати на волонтерських засадах. Ми вирішили відкритися та годувати людей. Інколи готуємо понад 100 обідів. Використовуємо власні продукти, допомагають і хмельничани, підтримують компанії-постачальники», –  каже власник Віталій Костишин.

У посиленому режимі почала працювати благодійна організація  благодійного фонду  «Карітас Хмельницький УКГЦ. Волонтери фонду приймають, складають, перенаправляють гуманітарну допомогу тим, хто її потребує. Привозять з вокзалів переселенців. Тут знаходять тимчасовий прихисток внутрішньо переміщені матері з дітками. Ще одним важливим напрямком діяльності є надання психологічних консультацій усім підопічним.

Хмельничанка Анна Шезденко, яка до  війни  працювала медиком, власними силами  допомагає військовим вирішувати нагальні потреби. Завдяки її зусиллям військовим, які знаходяться на передовій, передано ліки, автомобіль, рації, каремати, спальні мішки, ліхтарики, а військовий госпіталь отримав необхідні медикаменти. Зараз Анна збирає кошти, щоб оновити планшети.

З перших днів війни компанія Стімма – український виробник жіночого одягу, почала шити термобілизну для наших військових та територіальної оборони, а також подушок та ковдр для внутрішньо переміщених осіб.
За потреби передає власне обладнання на інші виробництва, щоб максимально виконати замовлення, які надходять від волонтерів.
Також передає необхідну тканину для плетіння маскувальних сіток і надає гуманітарну допомогу переселенцям та військовим, купує паливо для вантажних перевезень та активно залучається транспорт підприємства для перевезення допомоги від кордону нашої держави.

Хмельничанин Олег Рябий спільно із колегами-однодумцями з компанії «Beko-Україна» забезпечив  батальйон територіальної оборони міста телевізором,  пральними  машинами,  чайниками, акумуляторами та  зарядними пристроями.

Нагадаємо,  штаб допомоги вимушеним переселенцям, який знаходиться  в кінотеатрі Шевченка, продовжує свою роботу у тісній взаємодії з координаційним центром, що працює на  залізничному вокзалі. Станом на 06 квітня в  межах Хмельницької міської територіальної громади залишилось понад 30 тисяч переселенців, ще майже  150 тисяч зупинялись у нас щонайменше на добу, отримавши допомогу та підтримку, вони продовжили свій шлях на захід.

 Євген Ковтун

Back to top button