“ВзаємоДія та інтеграція”: підсумки та пріоритети

У Хмельницькій міській тергромаді мешкають наразі майже 20 тисяч вимушених переселенців. Чи адаптувались українці з прифронтових регіонів у новій громаді, які проблеми доводиться долати, як місцева влада сприяє їх інтеграції та соціалізації? Про це йшлося на форумі для ВПО “ВзаємоДія та інтеграція”, який нещодавно відбувся в Хмельницькому. В заході взяли участь понад 100 осіб: хмельницькі переселенці, а також представники Рад ВПО з Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської та Рівненської областей.

Другий форум об’єднав переселенців, представників влади та громадських організацій міста Хмельницького. І якщо минулого року спілкувались про виклики та плани, то цьогоріч розповідали про результати співпраці. Це, зокрема, будівництво житла для вимушених переселенців, відкриття кризового центру, реабілітація дітей ВПО, внесення змін до Статуту міської громади. “Ми прирівняли права всіх, хто до нас приїхав, до прав мешканців територіальної громади, зазначив під час форуму міський голова Олександр Симчишин. Це означає, що вони можуть брати участь в усіх заходах, обговореннях, громадських консультаціях, бюджетах участі тощо”.

Учасниця форуму Олена Чепелюк до початку повномасштабної війни мешкала в Херсоні, очолювала Херсонський національний технічний університет. У травні 2022 року виш релокували до Хмельницького. “Наразі нас в Хмельницькому до 50 осіб, працівників університету, Всі ми приїхали сюди з сім’ями, і працюємо, очікуючи остаточного звільнення від окупантів лівого берега Херсонщини і повернення додому, — розповіла ректорка і зазначила, що на цьому заході прагне поспілкуватися з переселенцями, як бути корисними громаді та один одному. — Я представляю Раду ВПО при Хмельницькій обласній військовій адміністрації, і тому для мене цей форум важливий, щоб зрозуміти більшою мірою потреби наших людей”.

Наразі в Хмельницькій області в 30 громадах із 60 існуючих створені Ради ВПО, — повідомила регіональна координаторка БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервізез” Наталія Савіцька. — Наразі, за даними Хмельницької ОВА, в області зареєстровано понад 130 тисяч ВПО. З цього ми можемо зробити висновок про величезний пріоритет у напрямку інтеграції та адаптації переселенців”. Найбільше людей з прифронтових та тимчасово окупованих територій обрали для проживання в обласний центр. У Хмельницьку міську тергромаду релокували свій бізнес понад 20 підприємств та більше 100 підприємців. У загальноосвітніх закладах навчаються понад 2,5 тисячі дітей вимушених переселенців. А рік тому, 6 квітня, запрацювала Рада з питань ВПО при Хмельницькому міському голові.

Від першого такого форуму минув рік. Радію, що вже маємо про що звітувати в напрямку роботи з вимушеними переселенцями. Кілька тижнів тому ми відкрили соціальний кризовий центр для самотніх осіб, зокрема й ВПО, які потребують стороннього догляду. Наразі ми знаємо вже 14 вимушених переселенців, які потребують перебування в такому центрі. Презентували ще один реалізований проєкт із забезпечення приблизно 230 ВПО якісним житлом. Також на старті будівництво двох багатоквартирних будинків для ВПО, — зазначив у підсумку на своїй сторінці у Фейсбуку Олександр Симчишин. — З початку війни наша громада прийняла майже 300 тисяч українців з інших міст. З них до 20 тисяч залишилися жити тут.

Мета форуму — напрацювати спільні алгоритми взаємодії, підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громади. На порядку денному — чимало проблемних питань ВПО, працевлаштування та навчання (презентація кращих практик роботи із забезпечення дотримання прав ВПО на рівні територіальної громади); обмін досвідом Рад ВПО центрального та західного регіонів України, головні кейси благодійних та громадських організацій, досвід інтеграції ВПО: успіхи та виклики тощо.

Нація — це, коли ми співпереживаємо один одному і коли всі за одного, а один за всіх! Працюємо далі…”.

Під час форуму презентували результати опитування, яке провели серед вимушених переселенців із 1 по 10 березня. За його результатами, більше половини респондентів приїхали до Хмельницького з Донецької та Херсонської областей. “Три чверті опитаних сказали, що в них не виникало проблем, куди вони не зверталися, вони отримували всі допомоги та сервіси, передбачені законом, — повідомив заступник міського голови Михайло Кривак, — Проте до 10 відсотків говорили, що не можуть вирішити проблеми житла. Майже 7 відсотків розповіли, що в них виникали труднощі з отриманням допомог. Як правило, це стається через затримки у виплатах. Дуже багато з переселенців прожили в Хмельницькому понад два роки, і відчувають себе хмельничанами, полишати наше місто не збираються, тому планують жити тут”.

Тетяна Слободянюк

Back to top button