Інноваційне оновлення міської лікарні

Хмельницька міська лікарня поповнилась ангіографом — новітнім обладнанням для високоточних хірургічних втручань на відкритому серці та головному мозку. Ангіограф придбаний коштом міського бюджету за підтримки МОЗУ.

Ангіограф Philips — це рентгенапарат нового покоління, подібного у медзакладі ще не було. За його допомогою здійснюють обстеження судин для виявлення патології, атеросклеротичних змін у судинах, в діагностиці захворювань серця, оцінки функції нирок і виявлення в них кіст і пухлин, для виявлення аневризм, пухлин, тромбів, артеріовенозних шунтів у головному мозку тощо. Також ангіографія застосовується як метод передопераційного дослідження перед хірургічними втручаннями на відкритому серці і головному мозку.

Вартість ангіографа склала 27 млн грн. Ще майже 7 млн грн вартував ремонт приміщення для нього. Після відповідних погоджень ангіограф та операційне відділення запрацює найближчим часом. Радію, що міська лікарня модернізується і конкурує з кращими медичними закладами України. Раніше такі операції проводили лише у високоспеціалізованих клініках у столиці та великих містах України. Дякую Міністерству охорони здоровʼя за співпрацю!”, — повідомив міський голова Олександр Симчишин.

Ця рентгенустановка дає можливість при мінімальному навантаженні на пацієнта візуалізувати його стан судин і організму в цілому, дати чітку, ідеальну картинку для лікаря, щоб зробити певні оперативні втручання, врятувати життя”, — розповів медичний директор КП “Хмельницька міська лікарня” Володимир Мойсюк.

У першу чергу, апарат будуть використовувати для під час нейрохірургічних операцій. І це величезний прорив у порятунку людей з інсультами, кажуть медики. Нині це одне з найрозповсюдженіших захворювань, що часто призводить до інвалідності і навіть смерті пацієнта. “Раніше хмельничан, які потребували оперативних втручань такого плану, направляли до Києва чи інших великих міст, де є високоспеціалізовані центри та клініки. У Хмельницькому тим часом інсульти лікували консервативним способом — крапельницями та тромболітиками. Величина тромба, який закупорює судину, різна, — пояснив Володимир Мойсюк. — Інколи на нього можна вплинути тромболітиком, а інколи потрібно втручатися внутрішньо в мозок через судини і забрати тромб з головного мозку, проводити тромбекстракцію, тим самим рятуючи життя, позбавляючи людину інвалідності, даючи їй шанс повноцінно жити. Тому це великий прорив, прогрес у нашому закладі. Ми зможемо повноцінно надавати якісну допомогу”.

Крім нейрохірургії, ангіограф будуть використовувати в кардіології, зокрема для встановлення стентів людям з інфарктами міокарда. Оперуватимуть тут і військових. “Багато речей, які могли б зберегти військовим кінцівки, на цьому обладнанні можна буде робити. Тобто виконувати багато малоінвазивних втручань, з мінімальним втручанням в організм, але з максимальним результатом”, — зазначив Володимир Мойсюк.

З новим обладнанням медики розпочнуть працювати вже в травні після отримання всіх дозволів. А кількома днями раніше лікарня отримала за кошти бюджету громади три ендоскопічні лапароскопічні стійки для хірургії черевної порожнини, також літотріптор та інше сучасне обладнання, яке робить можливими найбільш точні та ефективні процедури. “Загальна вартість трьох стійок з операційними лампами та хірургічними ліжками — майже 23 мільйони гривень. Літотріптор з обладнанням обійшовся у понад 3,5 мільйона, — повідомив Олександр Симчишин. — Ми особливо раді, що це обладнання допомагає нашим військовослужбовцям, які зазнали травм або потребують високоточних медичних втручань. Можливість надавати їм висококваліфіковану допомогу на новому рівні — це наш внесок у їхнє благополуччя”.

Тетяна Руса

Back to top button