Один з найкращих проєктів


У Хмельницькій міській дитячій лікарні повністю оновлено два відділення: анестезіології та інтенсивної терапії й паліативної допомоги.

За словами директорки медичного закладу Наталі Зимак-Закутньої, роботи з реконструкції розпочалися ще наприкінці 2021 року. Роботи справді були грандіозними, адже зроблено дуже багато. Багато коректив під час реконструкції внесла пандемія COVID-19, а згодом – війна. Наталя Олегівна розповідає: «Відділення анестезіології та інтенсивної терапії забезпечено системою медичних газів: і киснем, і вакуумом, і стисненим, і вуглекислим газом. Головне, що все це дуже правильно й ергономічно влаштовано. Усе зручно і для пацієнтів, і для медичних працівників.


Ці відділення, власне, й реконструювалися тому, що тут перебувають діти з важкими хворобами. Особливо важливо те, що відділення знаходяться на першому поверсі (раніше було на шостому). І якщо під час повітряних тривог малесеньку дитину ще можна взяти на руки й винести в укриття, то зі старшими дітьми це зробити практично фізично неможливо, особливо, якщо вони на апараті штучної вентиляції легень. Отож розташування на першому поверсі — найкращий варіант.
Загалом, дуже велика робота зроблена. Це — добротний сьогоднішній європейський рівень».
Ремонтні роботи, забезпечення медичним обладнанням здійснювалося за кошти місцевого бюджету. Як зазначив міський голова Олександр Симчишин, надзвичайно важливо, що повністю забезпечили системою газів ці два відділення. Лікуватимуться у цих відділеннях діти віком від місяця до 18 років. Прогнозується, що протягом року таких пацієнтів буде більше тисячі. Опікуватимуться ними 60 медичних працівників.


Завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Інна Стефюк каже, нарешті збулася їхня мрія. І тепер для лікування важкохворих дітей створено всі умови. До прикладу, уже не доведеться їх возити по інших закладах для додаткового обстеження, бо все буде тут, на місці.
У пацієнтів відділення паліативної допомоги теж важкі хвороби. Для них в оновленому відділенні передбачено десять ліжок. За словами завідувачки відділення Мирослави Терлецької, тут не лише надають допомогу маленьким пацієнтам. Підтримки потребують і батьки хворих діток. Зокрема, їх навчають догляду за своїми дітьми, які, приміром, дихають з допомогою трахеостоми, чи у них стоїть катетер.


Медичні меблі лікарня отримала від міжнародних донорів. На кожному ліжечку у відділенні реанімації — іграшковий ведмедик з листівочкою, у якій — зворушливі побажання якнайшвидшого одужання.
Олександр Симчишин назвав реконструкцію відділень одним з найкращих проєктів за останні роки, зауваживши, що жодні обставини не зможуть нас примусити заощаджувати на здоровʼї наших дітей. І роботи у міській дитячій лікарні продовжуються – вже за два місяці планується відкрити ще відділення невідкладної допомоги та цілодобовий травмацентр.
Тетяна Юрчак

Back to top button