“Золотий” фініш освітнього марафону

19 червня міські вулиці наповнилися святково одягненими дівчатами та юнаками, у багатьох блакитні стрічки на грудях “Випускник-2024”. Ось вона, перепустка в майбутнє, яке вони обиратимуть вже самостійно. А позаду щойно завершені сесії національного мультипредметного тесту, атестації, іспити.

І ось — випуск майже півтисячі 11-класників та урочисте нагородження медалістів. І це неабияка подія! Адже у третій рік повномасштабної війни освіта якісно працює: шкільний марафон 2023/2024 завершився здобутими золотими і срібними медалями, отриманням грошових сертифікатів. Цього року випускники громади здобули 226 медалей: 182 золоті, 44 срібні. У підсумку це на п’ять більше, ніж торік.

Радію за кожного. Це позитивне відчуття перемоги над собою варте років, проведених за книгами. Звісно, медаль не є зеленим квитком в успішне життя, але є ознакою цілеспрямованості. Найважливіше — знайти себе, мріяти, працювати і досягати! Маємо також 30 переможців олімпіад, всеукраїнських конкурсів, молодих науковців: їх підготували 25 педагогів. Підготували для таких призерів та їхніх вчителів і фінансову мотивацію: для педагогів премія 100% посадового окладу, для учнів: І місце — 7 тисяч (3 учні), ІІ місце — 5 тисяч (8 учнів), ІІІ місце — 3 тисячі (19 учнів). Вітаю!”, — написав у соцмережах після урочистостей міський голова Олександр Симчишин.

Хто ж лідери у “золоті” та “сріблі”? За словами в.о. директора департаменту освіти науки міської ради Ольги Кшановської, найбільшу кількість медалістів має ліцей №11, він в освітній громаді в п’ятірці лідерів чи не кожного року. Також традиційно відзначився ліцей №1. “Фактично кожний наш четвертий випускник має медаль: золоту або срібну. Ще 303 учні отримали свідоцтва про базову середню освіту з відзнакою. Безумовно, секрет успіху наших дітей, в першу чергу, в тому, що вони надзвичайно працьовиті, креативні і ставлять перед собою амбітні цілі. Друга причина успіху — це педколективи”, — підкреслила посадовиця.

За словами директора ліцею №11 Віктора Байдича, 27 золотих та 7 срібних медалей отримали цьогоріч його випускники. Колись медаль давала бонусні бали при вступі до вишів. На жаль, такого бонусу нині немає, але нагорода — це велика мотивація впевнено долати щаблі вищої професійної освіти. “Це свідчення про мої досягнення, мої старання, про час, який я віддавала навчанню. Адже вклала сюди всі свої сили, як і чимало однокласників. В нашому класі 12 золотих медалістів та п’ять срібних”, — ділиться випускниця ліцею №11 Анастасія Грицюк.

Медалі випускникам вручали міський голова Олександр Симчишин, ветеран бригади “Сталевий кордон”, підполковник Валентин Демський, військовослужбовець, молодший лейтенант 19-го окремого артстрілецького батальйону Артур Шестаков, заступник міського голови Михайло Кривак і в.о. директора департаменту освіти та науки міської ради Ольга Кшановська.

За інформацією департаменту, окрім медалістів, визнання отримали ще 30 обдарованих учнів. Це переможці та призери всеукраїнських олімпіад, міжнародних конкурсів з української мови імені Петра Яцика,та мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка і Малої академії наук України. Вони отримали почесні грамоти Хмельницької міської ради та премії міського голови: за перше місце — 7000 гривень, друге — 5000 гривень, третє — 3000 гривень. Премії в розмірі стовідсоткового окладу отримали й 25 педагогічних працівників закладів освіти міської територіальної громади за активну підготовку учнів-переможців конкурсів та олімпіад.

За інформацією департаменту освіти та науки обласної військової адміністрації, цьогоріч на Хмельниччині 660 випускників отримують золоті медалі, 208 — срібні.

Тетяна Руса

Back to top button