Хмельницькі рекорди національного тесту

По 200 балів з національного мультипредметного тесту (НМТ) отримали цьогоріч 25 випускників освітніх закладів Хмельницької громади, двоє одинадцятикласників здобули найвищу кількість — по 600 балів.

Позаду випуски, атестати, медалі , попереду — розпал вступної кампанії, старт якій уже дали остаточні підсумки шкільного навчання. Традиційне закінчення 11-річного освітнього марафону третій рік поспіль має особливе значення: юні українці своє право на освіту здобували в надважких умовах війни. Тому кожний підсумок шкільних випусків для України, зокрема й для Хмельницької громади, особливий, так само, як і вступ до українських вишів. Тим більш, що цьогорічний, справді, рекордний за здобутими найвищими показниками НМТ.

Двоє хмельничан досягли найвищого результату з трьох предметів. Випускниця ліцею №11 Яна Книр (на фото) склала тести на 200 балів з математики, української та англійської мов, тобто в підсумку 600. Впродовж навчального року дівчина взяла участь у понад 30 олімпіадах. І закінчила ліцей із золотою медаллю. Як готувалася до мультипредметного тесту і куди планує вступати? “Я хвилювалась за англійську мову. Могла втомитися і наробити помилок. Математика й українська мова мені вдавались легко, завжди брала участь в олімпіадах з цих предметів. А високі бали в тестах — це результат всіх семи років навчання в ліцеї”, — ділиться дівчина. Тепер Яна планує реєструвати Кабінет абітурієнта, хоча з профілями майбутньої вищої освіти ще не визначилась остаточно. Втім результати НМТ відкривають дівчині шлях у будь-який виш країни на бюджетне навчання. Може обрати й навчання за кордоном, але вважає, що в Україні в неї більше шансів.

Загалом у ліцеї №11 цього року 34 медалісти. З них четверо здобули 200 балів НМТ. Минулоріч випускників-медалістів було 29, однак жоден не отримав найвищого результату одразу з трьох предметів. А рекордсменом цьогорічних двохсотбальників став ліцей №5, тут їх семеро. Один з випускників ліцею також отримав 600 балів.

А щодо нагороди за сумлінну працю та високі результати НМТ, то цьогорічні їх володарі уже традиційно відзначені премією Хмельницького міського голови. “Двоє випускників отримали по 400 балів. У розрізі предметів,то найбільше, 18 учнів, отримали по 200 балів з англійської мови, — розповіла в.о. директора департаменту освіти й науки міської ради Ольга Кшановська. — Ці випускники відзначені премією міського голови й отримають грошовий сертифікат як мотивацію вже й для тих, хто в наступному році також готується отримати найвищі бали в національному тестуванні. Премію міського голови — 7 тисяч гривень за кожні 200 балів випускникам вручатимуть під час освітянської конференції педагогів громади напередодні нового навчального року”.

Нагадаємо, про це йдеться у рішенні виконкому міської ради за 13 червня, про підсумки якої інформував Олександр Симчишин: “Внесли зміни до раніше ухвалених рішень щодо стипендії випускникам, які отримали 200 балів з навчального предмета на НМТ. Якщо випускник отримує 200 балів з одного предмета, то матиме виплату 7 тисяч, з двох —14 тисяч гривень”.

Залишається побажати нашим випускникам успішно стартувати у власне самостійне майбутнє, насамперед в українських вишах. Держава потребує молодого інтелекту.

Тетяна Слободянюк

Back to top button