Спека, ринок і “молочка”

Надворі плюс 32 градуси, проте липнева спека здається ще більшою, бо від розімлілого асфальту струменить гаряче марево, і лише дерева вздовж якоїсь частини тротуару дають рятівний затінок. У таку пору перехожих на вулицях меншає, проте продуктові офіційні і стихійні ринки олюднені: переважно містяни приходять за овочами й фруктами, ягодами та зеленню, бо ж сезон, хоч і ціни на нього реагують неохоче. І якщо за помідорами по 40-50 гривень та за огірками по 30 навіть юрмляться невеликі черги, то в молочному павільйоні ринку “Центральний” майже затишшя, хоч влітку й паші на лугах вистачає, і корови дають молока вдосталь. Може, тому, що середина тижня, а народ, як правило, скуповується у вихідні? Але й спека “збиває” купівельний попит, тож продавців небагато.

За що пропонують молоко, сметану та сир на “Центральному”? Молоко у пластикових півторачках по 40 гривень, сметана — 80 за півлітровий слоїк. “Сепараторна!” — пояснює продавчиня. Жирний сир — 150-140 гривень, нежирний — 100 за кілограм. “Ого…”, — подумалось. Одна з жінок продає кілограмовий кульочок нежирного за 60 гривень, каже, “з кислинкою”. Ось такий маркетинговий хід: з “кислинкою”, ніби про охолоджуючий напій.

Та якщо у павільйоні, де все-таки пропонується сертифікована продукція, є холодильники, ціни вас не влаштовують, шлях на “алейку” поблизу ринку. Там, зазвичай, дешевше. От де справжнісінький літній рай: наче сільський город і луг “приземлились” у самісінькому середмісті. Все, що може вирости і дозріти в цей час на грядках, городах та дачних ділянках, — на пістрявому асфальті гомінкої алейки. Втім біля пучків кропу і картопляних гірок мліють під сонцем тушки оббілованих кролів та домашніх курей. Господарі завбачливо обвівають товар гілочкою: від мух. Бо від спеки це навряд чи рятує…

 

Але шукаємо молочні продукти. І молоко, і сир, і сметана здалеку біліють на саморобних викладках: ящиках, стільчиках, на цераті на асфальті. Молоко — по 35 грн за ту ж пластикову півторачку, жирний сир помітно “з’їхав” у ціні 100-120 грн за кілограм. Нежирний — 80-60 грн/кг. Сметана — 60 грн за 0,5 л (сепараторна), 50 грн — збирана, за ті ж півлітра. Приблизно такі ж ціни на “молочку” і на ринку “Ранковий”, щоправда, “стихійні” продавці пропонували жирний сир і 90 грн за 1 кг. Але справа, звісно, не у коливанні ціни у 5, 10, 20 гривень. Головне в іншому: чи варто все-таки купувати молочні продукти з асфальту, не боячись, що отримаєте, як мінімум, кишковий розлад? Хоча, на перший погляд, і продавчині чепурні, і продукція виглядає охайно… Небезпечні бактерії у спеку безперешкодно множаться в м’ясних і молочних продуктах, які невідомим чином як зберігалися, адже без світла більшу частину доби не тільки місто, а й села, і не факт, що санітарні норми там витримані.

 

А от самі продавці у якості своїх товарів не сумніваються. “У нас справжня продукція, сільська”, — каже продавець і пропонує спробувати молоко, яке наливає у кришечку від пляшки. І найбільш небезпечно, за словами фахівців, куштувати продукцію прямо на базарі. Експерти з Центру незалежних споживчих експертиз застерігають: “Сире молоко принципово не можна споживати, але люди про це або не знають, або ігнорують”.

Галина, покупчиня, дивується ринковій “безпосередності”: “З пластикової пляшки продають молоко. “Спробувати можна?” — “Так”. Відкручують. У кришечку налили. Дали людині спробувати. Людині не сподобалося. Вона пішла далі. Цією кришечкою закрили молоко. От уявіть, скільки людей до вас могло спробувати з цієї кришечки?”, — зітхає жінка.

Спека стоятиме, за прогнозами синоптиків, ще кілька тижнів, що не гарантує якості купленого вами молока у пластиковій пляшці чи кисломолочного сиру в кульочку з асфальту.

Тому знову — поради експертів. Держпродспоживслужба взагалі вважає небезпечними для здоров’я людини у спеку, оскільки холодильники на вулиці не підтримують достатньо низьку температуру через постійні відключення електроенергії та аномальну спеку, споживати швидкопсувні продукти, до яких належить, звісно, й “молочка”. Якщо продаж реалізується на ринках, мають бути холодильні камери з температурним режимом до +4 градуси. Молоко обов’язково має бути у скляній тарі, а не у пластикових пляшках від води чи солодких напоїв. Особливо пам’ятаймо це, коли для покупок обираємо стихійні “алейки”, скільки вони не вабили б дешевизною і натуральністю продукції.

Тетяна Слободянюк

Back to top button