70 років тому Проскурів став Хмельницьким

За майже 600 років існування нашого міста воно не раз змінювало свою назву: Плоскирівці, Плоскирів, Проскурів, Хмельницький.

Місто походить від невеликого поселення Плоскирівці, яке вже згодом стало найменуватися Плоскировом. Історики гадають, що перша назва походить від річки Плоска, що тече неподалік.

Що стосується першої згадки про нього, то вона міститься у привілеї, виданого великим князем Литовським і Руським та королем Русі Владиславом ІІ Ягайлом у 1431 році.

Востаннє місто було перейменоване рівно 70 років тому.
16 січня у 1954 році Проскурів перейменували у Хмельницький, а Кам’янець-Подільську область на Хмельницьку.


Краєзнавець Сергій Єсюнін у своїх публікаціях пише, що коли затверджували пропозицію про перейменування міст із приводу святкувань 300-річчя возз’єднання України з Росією, вирішили, що одного лише Переяслав-Хмельницького замало, необхідно дати нову назву ще одній з областей та її обласному центру. Розмова йшла про три “кандидатури”: Черкаси, Тернопіль та Проскурів — усі вони мали однакові шанси бути перейменованими на Хмельницький. Під час обговорення хтось із керівництва УРСР звернув увагу на те, що є Кам’янець-Подільська область, а обласний центр має назву Проскурів. Отож все одно доведеться перейменувати область, то чому ж не зробити це зараз. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 16 січня 1954 року місто й область перейменувати. Так наше місто отримало сучасну назву — Хмельницький.

Back to top button