75 акцій надії і спротиву

Минулої п’ятниці в Хмельницькому відбулась 75-а акція “Поверніть героїв з полону!”, приурочена до Дня Соборності України, як нагадування всім про ціну свободи і єдності Української держави.

Мирні акції на підтримку і звільнення українських військовополонених “Поверніть героїв з полону!” проходять у середмісті Хмельницького щоп’ятниці від серпня 2022 року. Їх ініціювали волонтери ГО “Захист — об’єднання волонтерів” та родичі військовополонених. Хмельничани одними першими в Україні розпочали хвилю інформаційного спротиву публічними акціями, щоб нагадувати і українській владі, і міжнародним організаціям — гарантам Женевської конвенції про нелюдські умови утримання, знущання і тортури, які застосовують рашисти до полонених українців.

Цього разу до хмельничан у традиційній ході Проскурівською долучились також родичі військовополонених, громадські активісти з області, а також із Тернопільщини та Київщини.
“Наші акції — це спротив ворожим інформаційно-психологічним операціям начебто українці в полоні утримуються згідно з міжнародними нормами. Росіяни знущаються, катують та влаштовують судилища над українськими військовослужбовцями. І ми про це доносимо всім, особливо міжнародній спільноті. Попри домовленості ворог уже понад 20 місяців тримає в катівнях оборонців Маріуполя. Нагадаю, військовополонений — не злочинець, а захисник рідної землі! Разом з учасниками ми демонструємо суспільству, що тут, у тилу, стоїмо за кожного захисника та захисницю, гартуємось і об’єднуємось. Навіть хвилина виділеного часу кожного з перехожих — це надія на життя для полоненого”, — зазначила координаторка акції, волонтерка Леся Стебло.

Учасники акції вкотре закликали всіх небайдужих поширювати в соцмережах інформацію про нелюдські умови утримання українських захисників у російській неволі. Кожне інформаційне повідомлення з хештегами акції має бути максимально поширене, зокрема серед користувачів соціальних мереж за кордоном. Завершилось чергове мирне зібрання “ланцюгом єдності”, який учасники і всі небайдужі сформували вздовж вулиці Подільської до Дня Соборності України.
Тетяна Руса

Back to top button