Шкільний залік – безпілотники

Два мільйони 145 тисяч гривень заклади освіти Хмельницької територіальної громади передали благодійному фонду “Волонтери Поділля” на придбання FPV-дронів для ЗСУ.

Це спільний залік єдності і спроможності в дієвій допомозі Силам оборони. Його успішно склали всі 52 освітні заклади громади, як міські, так і сільські: від дитсадків до шкіл та профучилищ. Перемога на всіх одна, і співпраця освіти і волонтерів є реальним тому підтвердженням. Кошти зібрали протягом квітня-травня під час різних благодійних акцій. Результат — 214 FPV-дронів. Частина з них уже воює, інша після прошивки миттєво відправиться у бойові підрозділи. Ці дрони особливі, іменні: на них дитячі підписи-побажання захисникам і переліки класів — 4-Б, 11-А тощо. Ряди “бандеропташок” для презентації зайняли ледь не половину просторого офісу “Волонтерів Поділля” і вже незабаром відправляться до різних бойових підрозділів.

За словами волонтера фонду Віталія Підгайчука, освітня галузь — учасниця всіх доброчинних проєктів. “Дрони від наших освітніх закладів уже воюють, і ось чергова партія — 193. Вони випущені буквально сьогодні в різних точках, яких багато по місту, понад десяток, але не називаємо їх з міркувань безпеки. Через годину безпілотники вже роз’їдуться по різних маршрутах. Деякі на допрошивання згідно з військовими призначеннями, інші — на дольоти, а деякі вже пакуються для відправлення на фронт. Все виготовлене в Хмельницькому на виробничих локаціях — збірка батарей, дронів, гравіювання, прошивання. Це конвеєр з чітко налагодженими операціями. Освітня складова в нашому проєкті дронів, які виготовляють і постачають “Волонтери Поділля” на фронт, дуже вагома. Чимало свідомих батьків, керівників, педагогів, дітей розуміють, що зараз потрібно фронту, і долучились до збору. Адже ми дійсно прагнемо давати фронту все, що він потребує”, — розповів волонтер.

Крім виговлення і збирання БпЛА, проєкт має ширші напрями: у день, коли відбувалась презентація “шкільних” дронів, дві партії безпілотників, по 100 і 50 штук у кожній, вже перетнули кордони України і прямували до Хмельницького, звідси — миттєве відправлення у бойові підрозділи. “Цей конвеєр запущений, як годинниковий механізм, і працює щоденно, без перерв. Сто відсотків донатів — лише на закупівлю запчастин, все решта — волонтерський альтруїзм для допомоги фронту”, — каже Віталій.

Освітній напрям проєкту дронів у благодійному фонді курує Віталій Присяжнюк, який зазначив, що важливою складовою співпраці з освітніми закладами є зворотний зв’язок. Тому волонтери — часті гості у школах, де презентують готовий результат доброчинності. Це готові дрони, які діти підписують побажаннями захисникам, та відео з частин, де бойові “пташки” працюють. Протягом квітня-травня волонтери розповідали дітям, чому це важливо, як рятує FPV-дрон життя військовому на лінії зіткнення, які їх різновиди, як застосовуються, показували відеозвіти від військових. “Ми зробили відеопідбірку, враховуючи, звичайно, вік учнів, без якихось особливих кадрів, просто ефектні картини знищення ворожої техніки, систем спостереження, пунктів збору орків. І коли діти переглядали, як дрони ефективно знищують ворожі дороговартісні танки, артустановки, гради, “сонцепьоки”, навіть аплодували. Діти пишаються нашими військовими і тим, що їм так вагомо допомагають”, — розповів волонтер.

Першу двадцятку шкільних дронів отримав підрозділ Kraken — окремий розвідувально-диверсійний підрозділ ГУР. Вони також підписані дитячими побажаннями. “Школярі дуже хочуть використовувати у підписах лексику, налаштовану на наших ворогів, але я пояснюю, що коли вже дрон прилетить до ворога, то той точно не прочитає, бо буде запізно, — каже Віталій Присяжнюк. — Частіше їх читають наші військові. Тому пишемо добрі речі: “Україна переможе!”, “Героям слава!”… До речі, школярі не лише під час масових акцій донатять, але й в комп’ютерних іграх, і поширюють це, заохочуючи інших учасників. Потреба саме в FPV-дронах насправді величезна на всіх ділянках фронту, зокрема й Харківському. Ці безпілотники рятували наші підрозділи, коли були перебої з постачанням західної зброї.
На початку минулого року БФ “Волонтери Поділля” ініціювали проєкт “1000 дронів-камікадзе для ЗСУ”. А насправді протягом року виготовили і передали на позиції понад півтори тисячі укомплектованих FPV-дронів, зазначив директор БФ “Волонтери Поділля” Юрій Смаль. “Війна триває, і наші акції є безстроковими. Долучайтеся, це потрібно кожному з нас”, — підкреслив він.

Це розуміють освітяни. “Ми з 2014 року підтримуємо військо, і це вже тисячі різних акцій — від масштабних до локальних, — розповіла в.о. директора департаменту освіти та науки міської ради Ольга Кшановська. — Наші діти знають, що кожна сума, кожна гривня важлива, тому підтримуємо всі волонтерські ініціативи. Для нас це й питання формування патріота. Це великий дійовий внесок у патріотичне виховання. До того ж батьки багатьох учнів служать у різних підрозділах чи віддали життя за Україну. І тому допомога підрозділам, де служать, служили батьки наших дітей, — це також виховний, психологічний момент особистої причетності. Ми співпрацюємо з різними волонтерськими організаціями, залежно від напряму діяльності: дрони, авто, обладнання для ППО… І все це надважливо”.

Найбільше задонатили на дрони наймолодші хмельницькі учні. Лідером доброчинних зборів стала міська початкова школа №2, в якій навчається тисяча дітей. Як розповіла директорка закладу Оксана Романів, допомагають ЗСУ з 2014 року, найпотужніше включилися з 2022-го. “Вже від першовересневої акції “Подаруй не квітку вчителю, а задонать на ЗСУ” ми протягом року проводимо ярмарки і збираємо немалі кошти. Купували “мавіки”, зарядні станції, прожектори, збираємо і передаємо на фронт сухий душ, харчі, білизну, — розповіла пані Оксана. — Цієї весни ми провели п’ять ярмарків, зібрали понад 200 тисяч гривень, передали їх “Волонтерам Поділля” на закупівлю дронів. Ці “пташки” волонтери на останньому дзвонику привезли і показували учням та батькам, а ті розписували їх. Реально працював зворотний зв’язок: донати-дрони. Працюватимемо й так надалі”.

Як таке акцентування на зброї, причому смертоносній, впливає на формування дитячої особистості, зокрема психіки? Оксана Романів пояснила переконливо: ми — країна, яка захищається, а не несе смерть, як це робить ворог, тому юні українці мають виростати захисниками.

Тетяна Слободянюк

Back to top button