Академія плюс “EdCamp”: формати різні, мета спільна

В освітньому житті Хмельницької громади в березні відбулись три важливі події, різні за діалоговим форматом, проте спільні за метою: об’єднуватись, щоб зростати професійно і знаходити ресурс стійкості у викликах сьогодення.

Перший захід, який відбувався у дві сесії, 10-12 та 19-20 березня, організований департаментом освіти і науки міської ради, — це Академія освітнього лідерства, у форматі якої проходив третій курс навчання керівників загальноосвітніх закладів та комунальних установ громади. Учасницями першої сесії стали 40 керівниць дошкільних закладів, другої — 34 директори загальноосвітніх. З ініціативи освітнього департаменту міської ради Академію організовують з 2021 року, адже реформа Нової української школи, а віднедавна й виклики нинішнього воєнного часу вимагають нових лідерських підходів та нових знань, нового досвіду педагогів. Навчали їх, зокрема, цифровій грамотності і стресостійкості. А ще — командній роботі у супроводі дітей з особливими освітніми потребами. Зі слухачами Академії зустрівся міський голова Олександр Симчишин, який у підсумку зазначив: “Говорили про досвід використання неформальних методів у формальній освіті та формування конкурентоспроможного закладу дошкільної освіти, про цифрову грамотність керівника, радились щодо розвитку стресостійкості — важливої складової успішної професійної діяльності, створення безпечного середовища тощо. Учасники ділилися власним досвідом, виконували вправи, проходили тренінги та здобували нові навички, які зможуть застосувати у своїй щоденній роботі”.

А 27 березня ліцей №9 став діалоговим майданчиком для педагогів з різних міст України у восьмій (не)конференції в рамках міжнародної програми “EdCamp in a box 8.0 Повіримо. Перемагаймо. Підтримуймо”. Цей регіональний форум об’єднав 150 учасників з різних міст України: Києва, Миколаєва, Полтави, Вінниці, Тернополя та Хмельниччини, які прагнуть вчитися, розвиватися, ставати кращими у світі новітніх технологій. Формат таких зустрічей — безкоштовні конференції учасників з основним акцентом на технології і комп’ютери і сучасне освітнє середовище, практика вирішення проблем у класі. “Сучасні діти живуть у геть інакшому світі. З розвитком технологій він змінюватиметься дедалі дужче… А ще вони зростають у світі, повному небачених раніше соціальних та екологічних викликів, з якими їм доведеться давати собі раду” — так означили завдання сучасного педагога засновники цього міжнародного освітнього руху Деніел Гоулман та Пітер Сенге (США). В нашій країні “EdCamp” став громадською організацією педагогів у 2017 році. У Хмельницькому педагогів-новарторів об’єднала Ірина Томич, директорка ліцею №9. “Цей формат не зникне, бо він вийшов із середини учительського кола, а не зверху, як відбувається зазвичай. Цей формат творчий, гнучкий, досконалий, і вчительство має свободу і право вибору — те, за що ми боремося нині”, — зазначила пані Ірина.

На восьмій (не)конференції учасники разом зі спікерами обговорювали, як відновлювати власний ресурс, що таке дитиноцентрична педагогіка і ненасильницьке спілкування, особливості STEM-освіти. Нині, коли психологічні стреси стали постійними, це дуже важливо в роботі педагога. “Формат Едкемп — це унікальний формат освітянських подій, — розповіла спікерка, харків’янка Галина Ковальчук, провідна фахівчиня ГО “EdCamp УКраїна”. — У неформальній обстановці педагоги діляться своїм досвідом. Це передбачає спілкування за принципом «рівний – рівному”. Адже жодний експерт чи еспертка. які є зовні освітянської освітньої системи, не мають такої глибини знань, умінь і досвіду, як самі практичні педагоги”.

Міжнародним символом “EdCamp” є зображення білої ворони: зазвичай так називають тих, хто рухається проти консервативних, часто застарілих норм, що стають догмами. Учителі-новатори, по суті, є “білими воронами”, адже прагнуть змінювати систему і підхід до норм та явищ у своїй професії, йти в ногу з сучасністю, бути особистостями, бо лише так можна бути особистістю для дитини. «Починаючи від соціально-емоційного і етичного навчання і закінчуючи сьогоденням, тобто воєнним часом, ми радимося, як потрібно себе поводити, яка допомога має бути як для вчительства, так і для учнівства”, — зазначила Олена Вапняр, координаторка заходу. На цьому наголосила й експертка в сфері інноваційної освіти, учителька хімії Хмельницького ліцею №2 Наталія Зима, яка вважає, що потрібно руйнувати стереотип, що вчитель має жити лише школою. Вже увосьме стала учасницею“EdCamp” директорка Хмельницького ліцею №7 Ольга Лозовська: “Ця зустріч — ресурсний захід, який дає нам можливість відчути ось цей трикутник стійкості: любов, віру і надію, які нам зараз дуже потрібні. Для того, щоб йти до дітей, ти насамперед повинна мати ресурс всередині себе”, — каже вона.

Учасники зустрічі взяли участь у майстерках на трьох експертних паралелях, які проводили спікери за різними темами травмочутливої педагогіки, ресурсної стійкості і ненасильницького спілкування. Тому, скажімо, тема Наталі Колісниченко з Миколаєва зацікавила багатьох учасників: “Ненасильницьке спілкування плюс медіація дорівнює стійкість у шкільному житті”. Як уберегтись від професійного вигорання, як правильно оцінювати і формувати власні емоції — про це також говорили педагоги.

Учасників зустрічі привітав Олександр Симчишин, який зазначив: “Ми боремося за українське майбутнє наших дітей, ми зобов’язані інвестувати в них, а для того маємо самі вчитися і ставати кращими. В різних формах. Тому я впевнений, що нинішній “EdCamp” дасть змогу отримувати нові знання, досвід, спілкування, і кожен зможе ставати кращим і ефективнішим. Вчитель — одна із небагатьох професій, представники якої повинні навчатися безперервно. Інакше ти ніколи не будеш сучасним, ефективним, гнучким до змін і здатним адаптуватися до викликів. Саме тому в Хмельницькому так часто реалізуються освітні проєкти для педагогів”.

Нагадаємо, державні партнери ГО “EdCamp Україна” — МОН України, Державна служба якості освіти та Український інститут розвитку освіти. Міжнародні партнери — Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) , фонд Embassy Kyiv Ukraine та ін.

Хвиля регіональних едкемпів триватиме в Україні до вересня. Наступний вже в квітні відбудеться знову в Хмельницькому.

Тетяна Слободянюк

Back to top button