Аномальна спека призводить до пожеж

Останні дні червня у Хмельницькому виявилися аномально спекотними. Другий місяць літа прогнозується не менш гарячим.

Липень підкрутить градуси. Найближчим часом у більшості областей України очікується +30…36°C, а місцями до +38°C. Дощі малоймовірні”, — розповіла синоптикиня Наталя Діденко.

Відтак в області побільшало пожеж — як в екосистемі, так і в помешканнях.

Тільки протягом одного дня, 29 червня, рятувальники області 9 (!) разів залучалися на гасіння пожеж, які виникали на території приватних домоволодінь, в екосистемах та в адмінбудівлі.

Так, у селі Користова Волочиської тергромади під час ліквідації пожежі в житловому будинку рятувальники виявили тіло 87-річної жінки. Ймовірно спалахнуло через коротке замикання електромережі. А у селі Цвітоха внаслідок влучання блискавки спалахнув дах будівлі старостинського округу. Пожежу вдалося ліквідувати на площі 150 кв. м, врятувавши приміщення від нищівного вогню. Ще дві пожежі приватних господарчих споруд приборкали рятувальники у селах Княгинин та Вихрівка Кам’янець-Подільського району. Не обійшлося без пожеж в екосистемах. Їх виникло чотири, всі у Кам’янець-Подільському районі. Загальна площа займань склала понад 600 кв. м.

У Хмельницькому натомість горіли квартири. Учора, 30 червня о 05.45 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення про те, що на вул. Романа Шухевича у Хмельницькому з вікна четвертого поверху дев’ятиповерхового житлового будинку йде густий чорний дим.

На місце події направилися вогнеборці. Існувала загроза розповсюдження вогню квартирою.

Вже о 5.56 займання в помешканні вдалося ліквідувати. Ймовірна причина займання — коротке замикання електромережі.

27 червня, о 14.00 чергова варта рятувальників мчала на вулицю Кам’янецьку. Місцеві мешканці повідомили, що з вікна п’ятого поверху однієї з багатоповерхівок йде дим.

Надзвичайники швидко ліквідували займання, яке розповсюдилося на площу 10 кв. м. Із квартири на свіже повітря вивели 13-річного хлопчину, якого передали медикам для подальшої госпіталізації. Наразі він у лікарні. За попередньою інформацією, спалахнуло через пустощі з вогнем.

Рятувальники закликають громадян бути обережними під час спеки! Дотримуйтеся правил пожежної безпеки поблизу та у лісопаркових зонах і відкритих територіях! Памʼятайте, найменша жарина віднесена вітром може стати причиною масштабної пожежі! Не можна недооцінювати збитки, нанесені навколишньому середовищу! Вогонь може завдати шкоди флорі і фауні, а також життю та здоров’ю людей! У спеку підтримуйте водний баланс в організмі та пам’ятайте про головні убори. “Звертаємося до батьків! Проведіть бесіди з дітьми про безпечну поведінку, зберігайте сірники та інші предмети, що легко займаються, у недоступних для них місцях. Не залишайте малолітніх дітей без нагляду”, — закликають рятувальники.

За інформацією ГУ ДСНС у Хмельницькій області

Back to top button