Армія, соцвиплати, квартири для переселенців

На черговому засіданні виконавчого комітету Хмельницької міської ради, яке відбулося 22 лютого, депутати розглянули 127 питань порядку денного. У пріоритеті — програми допомоги Силам оборони, зокрема придбання безпілотників, підтримка громадських та бізнес-ініціатив з виготовлення БпЛА різних модифікацій тощо.

Про підсумки засідання повідомив міський голова Олександр Симчишин на власній Фейсбук-сторінці. “Внесли зміни до низки Програм, пов’язаних із обороноздатністю. За результатами змін до програм додатково, за підсумками перших двох місяців 2024 року, ми додали на Сили оборони плюс 177 млн грн. Також 60 млн грн ми додаємо виконавчому комітету на придбання дронів, квадрокоптерів, антидронових засобів тощо. До слова, за перші два місяці 2024 року на дрони, антидрони, квадрокоптери — це вже 126 млн грн. А якщо брати підтримку Сил оборони по всіх видатках, то це буде понад 600 млн грн. без військових облігацій”, — зазначив міський голова. Члени виконкому проголосували й за рішення щодо передачі майна військовим частинам (квадрокоптери, дрони тощо) на понад 22 млн грн.

Також вчергове виділено п’ять мільйонів матеріальної допомоги для 535 мешканців громади. Серед таких 16 родин військовополонених та зниклих безвісти, які отримають по 60 тис. грн. Для 100 членів сімей загиблих з бюджету виділено 1,5 млн грн. Для 30 військовослужбовців на лікування або реабілітацію члени виконкому виділили більше 300 тис. грн. Для потреб майже 200 діючих військовослужбовців, зокрема на лікування, спрямують понад 1,5 млн грн.

У плані соціального захисту, реабілітації ветеранів та їх сімей винесено на розгляд сесії створення комунального закладу “Ветеранський простір”. Він уже співпрацює з однією з активних громадських організацій і тепер буде фінансуватися з міського бюджету. До речі, “Ветеранський простір” у такому форматі — один з перших в Україні.

Важливий проєкт для розвитку громадської інфраструктури міста — План сталої мобільності за грант від ЄБРР. Під час засідання виконкому депутати погодили отримання гранту на підготовку Плану сталої мобільності. Розмір гранту — 230 тисяч євро від ЄБРР. Його розробка і подальша реалізація — це результат співпраці з ЄБРР і активної позиції міста на міжнародній арені. У березні минулого року Хмельницький отримав підтвердження гранту. Нагадаємо, План сталої мобільності — це стратегічний план розвитку в транспортній галузі, що враховує всі аспекти мобільності міста: громадський транспорт, велодоріжки, пішохідні зони, роботу світлофорів, розмітку, пасажиропотоки, будівництво нових доріг тощо. Тобто, план дає відповідь на питання, як зробити Хмельницький мобільним і комфортним у пересуванні.

Важливе рішення ухвалено для внутрішніх переселенців — порядок виділення житла для ВПО. Планується, що вже на початку березня отримають нове житло перші 100 українців, що приїхали із знищених або окупованих міст та сіл.

Серед затверджених рішень — положення про функціонування однієї з ланок цивільного захисту. Також учасники засідання затвердили звіт про виконання бюджету в 2023 році, де питанням №1 визначено видатки на Сили оборони на 1,5 млрд грн.

Щодо дохідної частини бюджету заплановано додатково наповнити її приблизно на 100 млн грн. “Плануємо більше 50% так званих “вільних лишків” спрямувати на Сили оборони”, — повідомив Олександр Симчишин.

Вікторія Катрич

Back to top button