Арт-терапію проводить хмельницька лялька

  Хмельницький академічний обласний театр ляльок презентував для дітей-переселенців та їхніх ровесників з Хмельницького соціальний проект « АРТ-терапія»

У глядацькій залі Хмельницького театру ляльок   цілковитий аншлаг: усі місця заповнили   малюки з  батьками. Юні глядачі емоційно , як завжди, реагують за всім, що відбувається на сцені і дружно переживають та радіють за Колобка ( а саме цю відому  казку показували в цей день хмельницькі актори-ляльководи), який  не лише втікав від усіх, хто намагався ним поласувати,  а й у фіналі персонажів казки  навіть подружив. І такий фінал  інтерпретації символічний: адже  переважна більшість юних глядачів — діти з родин  внутрішніх переселенців і евакуйованих, які знайшли прихисток у  Хмельницькому.

Біля мене  з моїм онуком-киянином — матуся з двома   доньками-дошкільнятами з Харкова. Розповідає, що   понад 50 годин добирались  на авто до Західної України. Коли минали Старокостянтинів,  стали мимовільними свідками ракетного обстрілу тамтешнього летовища, але сприйняли це майже звично, бо в Харкові було набагато  лячніше.  За  російськомовною говіркою здогадуюся, що поруч з нами  —  також українці із східних регіонів, і Хмельницький став для них місцем,  де війна віддалено нагадує про себе. З житлом  харків’янам  допомогли волонтери-рієлтори,  і  харківські біженці  зараз мешкають на Інститутській.

Власне, таких  драматичних історій  втечі від обстрілів та бомбувань можна зібрати безліч,  і  важливо, що  хмельницькі митці влаштовують для наших наймолодших українців мистецьку арт-терапію, необхідну  для їх психологічного здоров’я,  власне, для дитинства, яке нині обікрали  московські орки.

— Восьмого березня ми розпочали соціальний проєкт “Арт-терапія”, — розповіла директорка театру ляльок Ірина Трунова. — Працюємо щоденно, даємо три вистави. Перша  розпочинається о 10 ранку, дві наступних — о 12 та 14-ій. У нас різні вистави, тому що в арсеналі нашого театру їх понад сто. Звичайно, хотілося б показати якнайбільше з нашого репертуару, але розраховуємо на те, що   цього тривалого часу не знадобиться, бо хочемо перемоги, хочемо якнайшвидше  повернутись до мирного життя і ростити наших діток щасливими.

Чи відчувають актори, що нинішні   маленькі глядачі, що прибули до нас з  тривожних  регіонів, травмовані війною? “Знаєте, — ділиться пані Ірина, — вони безпосередні, і коли посміхаються, розслаблюються під час вистави, почуваються  щасливими. Бо діти є діти: з Маріуполя, з Харкова, з Києва,  Полтави, з Кривого Рогу, Запоріжжя… Це наші рідні діти. І тому  намагаємося максимально оточити їх любов’ю,  увагою. Працюємо повномасштабно, кожних два дні змінюємо репертуар.   Весь колектив об’єднався, ніхто нікуди не виїхав.  На сьогоднішній день працює  й бебі-театр для найменших, вистави проходять теж щоденно для всіх категорій, не лише для переміщених осіб, а й дітей нашого міста.  Приємно, що до нашого проєкту арт-терапії доєдналися  краєзнавчий музей, гуманітарно-педагогічна академія,  проходять майстер-класи.  Якщо є повітряна тривога, ми дітей відводимо в підвальне приміщення.  Наші працівники також прихистили  в квартирах десятки біженців, переважно, колег акторів зі східних та центральних регіонів. Ми разом  робимо все для нашої перемоги”.

На  вході  до театру волонтери малюкам дарують  кольорові повітряні кульки.  Арт-класи перед початком  вистав    влаштовують наші майстри народної творчості — навчають робити іграшки, мотанки.  У холі  театру  розгорнули свою роботу й волонтери, які навчають усіх бажаючих надавати першу домедичну допомогу. Працівники театру ляльок   у фойє  пригощають малечу солодощами,  чаєм , соками.    Кажуть, усі смаколики  придбали власним коштом. Деякі дітки спочатку  відсахуються, насторожуються, коли їм пропонують  печиво, цукерки,  але швидко адаптовуються і разом з батьками  оглядають експонати музею театру ляльок, бавляться у зеленому саду, де є живий куточок з тваринками, птахами, рибками…

До речі, з дня старту проєкту арт-терапію отримали  понад 3 тисячі дітлахів.

 

Тетяна РУСАНІВСЬКА.

 

Back to top button