Берегиня душі

Стильний папір. Дерево життя” — таку назву отримав всеукраїнський конкурс з оригамі, паперопластики та моделювання з паперу, учасниками якого стали учні загальноосвітніх та позашкільних закладів освіти України, і здобула перемогу хмельничанка.

З-поміж великої кількості юних майстрів із різних регіонів держави перемогу у віковій групі 9-13 років за підсумками журі, отримала хмельничанка Вікторія Петрук, вихованка зразкового художнього колективу “Дивограй” міського Палацу творчості дітей та юнацтва. Її сценічний костюм “Берегиня душі” — справжній витвір мистецтва, і навіть важко уявити, що ця автентична магія створена з допомогою …паперу, ножиць та клею. Перемогу своєї вихованки заслужено розділили керівниця гуртка Любов Філіпчук та авторка постановки композиції Надія Дацишина.

Вважається, що мистецтво оригамі зародилося в Японії. Спочатку це була забавка переважно для дітей, доки не додались нові технології, і з 1960-х це паперове мистецтво почало активно поширюватись у світі, з’явилися такі напрями, як модульне та чисте оригамі, кірикомі. В Україні це східне мистецтво почало набувати популярності на зламі 2000-х років. Втім, воно одразу почало вбиратися в українські шати. І, насправді, автентичне японське мистецтво виявилося дуже схожим з нашою древньою витинанкою, яке також стала елітарним українським мистецтвом. До речі, одним з головних символів витинанки є саме “Дерево життя”, як і названо всеукраїнський конкурс з оригамі. Свідчення цьому — чудовий костюм Вікторії Петрук, що випромінює магію української краси.

Тетяна Руса

Back to top button