Без відпусток і вихідних: хмельницькі волонтери щодня допомагають нашим захисникам

З перших дні війни хмельницькі волонтери об’єдналися в потужну організацію, діяльність якої кооординує благодійний фонд «Волонтери Поділля». Нині з фондом співпрацює понад двадцять волонтерських груп нашого міста. У цих добровільних підрозділах люди різних професій і віку, і їх об’єднує велике бажання допомагати нашій армії, теробороні, співвітчизникам, які стали вимушеними переселенцями. Активно співпрацюють «Волонтери Поділля» і з владою міста, адже завдання і влади, і всіх містян нині спільне: працювати для Перемоги.

Автомобілі, бойове спорядження, маскувальні сітки і костюми, техніка, зброя, медикаменти, продукти – усієї зібраної допомоги не перерахувати, адже волонтери працюють щодня: фронт не знає перепочинку і вихідних. Щоденні і щотижневі підсумки зібраної допомоги волонтери розміщують на своїй сторінці у Фейсбук. Лише за минулий тиждень травня спільними зусиллями волонтерів вдалось передати автомобіль Nissan Navara, який вже допомагає нашим воїнам на передовій, на запит військових за годину знайшли та передали артилерійську бусоль – спеціальний прилад для здобуття розвідувальних відомостей про об’єкти та цілі противника.

А для військового шпиталю передали пральну машину, постільну білизну, побутову хімію, вітамінні набори, знайшли майстрів-перукарів, які обслуговують військових у шпиталі. До цієї акції долучились власники хмельницьких магазинів техніки, підприємці, домогосподарки. А під час організованих минулого тижня вуличних акцій вдалося зібрати кошти на тепловізор: на благодійному велопробізі – понад 25 тисяч гривень, на ярмарку на Проскурівській – 75 000 грн, 50 євро та 30 злотих. Учасники ярмарку, які підготували сувенірні товари і продукцію для продажу – майстри народної творчості, педагоги та учні мистецьких і загальноосвітніх шкіл, працівники культури, митці, кулінари, кондитери, квіткарі. А для творчого волонтерського колективу «Мистецька сотня «Гайдамаки» вулиця Проскурівська стала постійним концертним майданчиком, який збирає щоразу сотні глядачів, які поповнюють волонтерську скриньку власними коштами.

 

Історії цих акцій – це особисті історії небайдужих людей. До прикладу, щоб допомогти волонтерам купили землякам на фронт тепловізора, власники атракціонів у сквері імені Шевченка та у парку імені Франка передали частину свого одноденного заробітку – 15 000 гривень. Хмельницький волонтер Юрій Кравчук відповідає за найгарячіший напрямок – доставляє вантажі на передову. Каже, для нього спілкування з військовослужбовцями – це формування списку потреб для наступної поїздки, починаючи від цвяхів і сокир, закінчуючи спеціальними замовленнями: автомобілі, коптери, тепловізори. З початку повномасштабного вторгнення, Юрій з командою волонтерів передав вже понад 5 тисяч пакунків для наших військових, декілька автомобілів та сучасний реанімобіль.

А ось як хмельницькі волонтери шукали вже згадану бусоль, про це розповіли “Волонтери Поділля” на своїй сторінці у Фейсбук: «Два тижні тому до нас надійшов запит від хлопців: “Нам потрібна бусоль, потрібна на вчора! Вперше за 8 років хлопці з передової попросили щось таке, що ввело в ступор. Де її знайти? Але ми волонтери – люди прості. Сказали бусоль, значить – бусоль.”На вчора” – це найчастіший орієнтир для подібних запитів. Знайшли за 1 годину. Отримали фотозвіт, ділимося з вами. Дякуємо всім, хто шукав, і тому, хто знайшов ».

 

Важливою акцією хмельницьких волонтерів став збір комплектуючих для 1000 індивідуальних медичних аптечок для наших захисників на передовій.

 

З першого дня повномасштабного вторгнення волонтерами стали трудові колективи, які співпрацюють з БФ «Волонтери Поділля». Якісні маскувальні сітки та сотні тисяч гривень, зібраних для потреб ЗСУ – все це результати праці колективу КП«Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1» ХМР, який очолює Валентина Гесаль. Окрім надання медичної допомоги пацієнтам, у свій вільний та позаробочий час персонал центру допомагав збирати кошти на купівлю автомобіля Volkswagen Transporter для армії.

Щиру вдячність хмельницьким волонтерам висловив і Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, який підкреслив: «Разом – ми сильні!»

Тетяна Руса.

Back to top button