Безбар’єрність і доступність: чи всім комфортно в місті

Щороку в Україні проводять рейтинги зручності та доступності міст для всіх категорій населення. У переліку найзручніших для проживання міст Хмельницький не на перших місцях. Особливо загострилась проблема безбар’єрності під час повномасштабної війни, збільшилась кількість людей із обмеженим ресурсом пересування, так званих маломобільних груп. Наші захисники повертаються з фронту додому з різними важкими пораненнями. А більшість громадських місць, центральних вулиць та житлових будинків не відповідають нормам безбар’єрності, зокрема зависокі тротуари, східці без пандусів, двері, які важко відчинити, відсутність підйомників тощо.

Агенція розвитку міста Хмельницького проводить опитування щодо доступнності та безбар’єрності міського простору для містян. Планують дослідити, що думають мешканці про доступність різних мікрорайонів міста для людей з інвалідністю та маломобільних осіб.

Для цього запрошують всіх охочих взяти в ньому участь, поділившись власними думками та спостереженнями. Як пояснив керівник Агенції Олег Черненко, наразі команда працює над ідеєю проєкту з покращення доступності в місті. Однак для того, аби подати заявку на майбутній проєкт, спершу слід провести дослідження. В ньому хочуть вислухати думки хмельничан й ознайомитись з їхніми потребами. Для цього слід заповнити форму. Окрім віку та сфери діяльності, потрібно відповісти на запитання: “Який мікрорайон Ви найчастіше відвідуєте поза межами дому?”, “Які головні проблеми доступності в нашому місті?”. А також пропонують оцінити доступність за кількома категоріями: громадських місць, вуличної мережі (включно із зупинками, навігацією та переходами) та доступність публічних просторів (парків, площ, набережних).

Наталія Лісова

Back to top button