Безпечне навчання під час повітряної тривоги: у Хмельницькому облаштували перше модельне укриття нового зразка

У Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва відкрили перше в області модельне укриття,  яке реконструйоване відповідно до усіх вимог ДСНС. Зокрема  в сховищі встановлені захищені мережі електропостачання, освітлення (враховуючи аварійне), водопостачання, є покриття для підлоги, тинькування, установлена  вентиляція, облаштовані належні входи та  входи. Окрім суту технічних вимог,  в сховищі є кімнати для різних занять, необхідні меблі, лабораторії, комфортні санвузли, доступ до інтернету, кулери з водою,   ігри для дітей і навіть кінозал. Стіни в укритті не лише поштукатурені, вони декоровані яскравими  малюнками та орнаментом. Одночасно тут може перебувати 800 дітей, вихователів та педагогів. Відтак таке укриття дозволяє безпечно  і повноцінно проводити навчальний  і виховний процес, заняття в гуртках та тренування під час ракетної чи іншої повітряної загрози.

Модельне укриття облаштували за програмою “Безпечна школа”. Це спільний проєкт Міжнародної благодійної організації  «Фонд Східна Європа», ДСНС, МВС та Міністерства освіти та науки України. За словами  міського голови Олександра Симчишина, частину коштів  на облаштування укриття виділил з міського  бюджету. Методичний супровід  надаватимуть фахівці ДСНС.

Нагадаємо, торік  в закладах освіти було  відремонтовано, збудувано та  або реконструювано 54 укриття. На це з міського бюджету Хмельницької громади  було виділено  понад 15 млн грн.

«Цьогоріч заклали в бюджеті ще 10 млн на такі ж роботи, а також плануємо будувати модульні укриття там, де їх неможливо зробити в приміщеннях. Бо наші діти повинні вчитися, не зважаючи на війну.  Це укриття може слугувати прикладом для інших освітян міста та області. На нього маємо рівнятися і ми, і інші громади»,  – написав на власній сторінці у Фейсбук Олександр Симчишин.

Окрім вихованців закладу сховатись в укритті  під час повітряної тривоги можуть й мешканці, які проживають у цьому районі міста.

.Ольга Сєргєєва

Back to top button