Більше, ніж тарілка гарячого супу: в Хмельницькому нужденним роздають безкоштовні обіди

З початком бойових дій в Україні в скруті опинилось чимало людей, що належать до малозахищених верств населення, це люди похилого віку, переселенці, хворі та безхатченки. Хмельницький міський центру соціальної підтримки та адаптації не залишається осторонь і надає підтримку тим, хто її потребує. Окрім забезпечення харчуванням пацієнтів відділення нічного перебування, соціальні працівники центру у різних локаціях міста роздають нужденним безкоштовні гарячі комплексні обіди. Насправді, це більше ніж тарілка гарячого супу. Це, насамперед, турбота й тепло, що зігрівають душу нужденних, це — їх впевненість у тому, що про них дбають, їх розуміють та підтримують, — кажуть працівниці центру.

Отримати обід в одноразових боксах можна, зокрема, і на вулиці Івана Франка. З 13.00 до 14.00 тут нагодують усіх самотніх і нужденних людей. Приивізна кухня виглядає дуже охайно, усі працівники у масках та рукавичках. Кажуть, що роблять усе так, як для своїх рідних вдома. Послугою цього вуличного харчоблоку щодня користується до 150 людей. Тож і непростих історій тут чимало. Для когось цей обід — єдина тепла їжа за день. Хтось приїхав з іншого міста та не має можливості приготувати обід сам, хтось навпаки: має дітей, але їм байдуже на те, чи мають їх батьки що їсти. Приходять й безхатченки та хворі. Дехто зі своїм посудом просить налити гарячого супу чи борщу тим, хто залишився вдома і немає змоги прийти власним ходом. Дехто просить добавку, а дехто соромиться, що сюди прийшов, але спільну мову працівники центру знаходять з кожним.

Кошти на приготування обідів виділяють з бюджету громади. Цього року на їх приготування центр отримав 323 тисячі гривень.

Євген Ковтун

Back to top button