Борітеся — поборете!

У Хмельницькій громаді відзначили 210-у річницю від дня народження Тараса Шевченка. Міська Шевченкіана розпочалась ще 6 березня і стала колективним проєктом, в якому взяли участь мистецькі колективи міста й області, заклади освіти та культури, громадські організації, творчі спілки. Нині, в гіркий час великої війни, пророчі слова великого Кобзаря звучать особливо проникливо і стали міцною опорою нашого духу й боротьби за свободу. А Шевченківські дні сплітаються у вінок любові до нашого духовного батька, апостола правди, гідності і свободи рідного народу.

Традиційно, 9 березня, в сквері ім. Т.Шеченка відбулось урочисте покладання живих квітів до пам’ятника Великому Кобзарю. В акції вшанування взяли участь керівники міста й області, депутати обласної та міської рад, представники силових структур, ветерани російсько-української війни, громадськість міста. Учасники заходу вшанували загиблих героїв, які віддано присвятили себе боротьбі за українську землю та ідеали, втілені у заповітах-поезіях Тараса Шевченка. Хвилина мовчання стала символом нашої шани і вдячності тим, хто віддав життя за свободу української нації.

Біля постаменту лунали вірші нашого пророка, які читали всі охочі, а у виконанні академічного муніципального камерного хору під керівництвом Ігоря Цмура прозвучав музичний твір на слова Тараса Шевченка “Не журися, Україно!”. Напередодні в обласній філармонії відбулась концертна прем’єра академічного колективу — хоровий вечір “Шевченко вустами жінок”. Які жінки оточували Тараса: і коли він був стильним молодим чоловіком, який любив відвідувати театр, літературні салони і приносив свято всюди, де з’являвся, і пізніше, коли його доля стала жорстоким випробуванням? Цю щемливу ліричну тему камерний хор розкрив проникливо і сучасно. В концерті прозвучали твори Є.Станковича, Л.Дичко, Б.Фільц, О.Стеблянка, С.Ярецького, О.Бартосевич. Також хор виконав два твори композитора та артиста хору Станіслава Ярецького. Режисерка програми Юлія Алєксєєва скомпонувала її в дусі хорового театру, поєднавши вокальну та інструментальну (бандура, сопілка, дудук, ударні інструменти) музику, художнє читання та акторську гру.

А 9 березня головною мистецькою подією став концерт “Наш Шевченко” — проєкт відомих українських співачок, сестер Галі та Лесі Тельнюк, у супроводі академічного симфонічного оркестру філармонії (диригент Сергій Леонов).

Вперше цей концерт відбувся 24 лютого 2016 року саме у Хмельницькій філармонії. Відтоді сестри Тельнюк побували з цією програмою в багатьох куточках України та за кордоном. За цей час її виконували до 40 різних оркестрів і побачили тисячі глядачів. Перед початком концерту відбулась ще одна важлива подія — нагородження цьогорічного лауреата обласної премії імені Тараса Шевченка, якою уже майже три десятиліття на Хмельниччині відзначають провідних діячів культури, літератури і мистецтва за їх вагомий внесок у дослідження та популяризацію української мови, літератури та творчості Великого Кобзаря. Цьогоріч лауреатом обласної премії став артист хору академічного ансамблю пісні і танцю “Козаки Поділля”, композитор, мультиінструменталіст, лірник, активний популяризатор творчості Тараса Шевченка, волонтер Ярослав Камінський.

На сцені Палацу творчості дітей та юнацтва благодійну літературно-мистецьку Шевченківну показав зразковий ансамбль танцю “Подолянчик” (керівник Іван Гуреїв). Родзинкою Шевченкіани, якій вже 35 років, є не лише хореографічні композиції на музику до творів Кобзаря, а й декламування його поезій учасниками хореографічного колективу.

В музеї історії міста Хмельницького відкрили виставку творів відомого емальєра, який працює в техніці перетинчастої гарячої емалі, хмельничанина Івана Юркова, який декорував унікальним емалевим оздобленням понад 100 “Кобзарів”.

Літературник “Ми + Шевченко” відбувся в Хмельницькому туристично-інформаційному центрі 10 березня. Під час заходу хмельницькі автори,читали власні твори, присвячені Тарасу Шевченку, а також декламували улюблені твори з “Кобзаря”.

У “Мистецькому саду” учні і викладачі школи мистецтв “Райдуга” презентували жителям мікрорайону Гречани стріт-артгалерею “Садок вишневий коло хати”. В експозиції виставки було представлено 37 творчих робіт учнів художнього відділення, в яких “читаються” рядки Шевченківських поезій, сповнені любов’ю до рідної землі, її історії, її героїв. А вихованці образотворчого відділу школи мистецтв “Озерна” підготували виставку живописних робіт “Природа моєї України у творах Тараса Шевченка”.

В усіх бібліотеках та філіях, як зазначено на Фейсбук-сторінці управління культури та туризму міської ради, протягом тижня, починаючи з 6 березня, відбуваються різні тематичні заходи, учасниками котрих є учні освітніх та мистецьких закладів громади.

Тетяна Слободянюк

Back to top button