Була Матросова – стане Волонтерська: у хмельницьких селах позбуваються російських топонімів

Дерусифікація «пішла» в глибинку: загалом перейменують 57 вулиць і 12 провулків сіл, які входять до Хмельницької громади, в яких досі існували вулиці, пов’язані з імперською ідеологією. До прикладу, це вулиці Камчатська, Інтернаціональна,  Пушкіна, Толстого, Ломоносова, Пушкіна, Матросова, Ватутіна, Горького та ін., в яких закарбована історія чужої держави. Тієї держави, яка нині спалює українську землю, знищує наш народ, палаючи ненавистю до всього українського. Важко сказати, чому   в назвах тихих сільських вулиць досі «застрягла» чужинська ідеологія, але саме в наші українськомовні села дерусифікація і декомунізація  «йшли» найдовше.

На зміну «старим» у селах з’являться вулиці Волонтерська, Героїв Майдану, Гідності, Свободи,  Святого Яна Павла ІІІ, Єдності, Незалежності, історичні – Григорія Сковороди, Богдана Хмельницького. Втім, ідеологічних нових топонімів пропонується небагато. Люди в сільських громадах  віддають перевагу Садовій, Місячній, Привітній, Щасливій, Вишневій, Волошковій,  Травневій, Суничній, Полуничній  та подібним. Інші пропозиції: замість Першотравневої – просто Травнева, замість вул. 8 Березня – Березнева.

Найбільше перейменують у Бахматівцях – десять, у Пирогівцях – дев’ять, в Іванківцях – вісім, Олешині – шість, у Богданівцях – вісім, у Давидківцях – сім вулиць. По одній вулиці перейменують у Малашівцях, Климківцях, Масівцях, Березовому та селищі Богданівці.

Тетяна Руса.

Back to top button