Бюджет Хмельницької громади 2023: деталі та цифри

21 грудня  на пленарному засіданні позачергової сесії  Хмельницької міської ради депутати прийняли головний фінансовий документ, за яким житиме громада в 2023 році

На черговій сесії Хмельницької міськради депутати розглянули 65 питань порядку денного. Головне з них  –  бюджет громади  на наступний рік, який вперше затверджувався в умовах воєнного стану.  За  головний фінансовий документ із запланованим  доходом у 4 мільярди гривень,  депутати проголосували одноголосно. За словами міського голови Олександра Симчишина, ухваленню передувала ретельна робота розпорядників коштів, низка консультацій та презентація бюджету. Відтак головний фінансовий документ  підготовлений якісно. Він водночас і не профіцитний, і не дефіцитний, а  як і завжди збалансований в  нуль. 85 відсотків надходжень до бюджету – власні , тобто  все, що заробляє Хмельницька громада,  а це значно більший відсоток ніж у попередні  роки.  Єдиний прикрий нюанс, який зіграє  не на користь громади – вилучення державою  з бюджету громади  значно більшої  ніж торік суми коштів, так званої, реверсної дотації, яку спрямовуватимуть  на потреби неспроможних громад.

«Це 328 мільйонів гривень  на потреби неспроможних громад. В цьому році ця сума була 91 мільйон, а в 2015 році  – ця сума була 9 мільйонів , тобто з 2015 року вона  виросла в 36 разів . Це з одного боку погано, бо ці кошти вилучаються в нас, з іншого боку – це демонстрація того, що Хмельницький  розвивався постійно,  що в Хмельницькому було дійсно сприятливе бізнес середовище і  тому ми маємо ресурс не тільки, щоб забезпечувати себе, а й 328 мільйонів в нас вилучають для неспроможних громад, які  не здатні себе повністю профінансувати», – зазначив Олександр Симчишин.

Крім цього є  суттєве недофінансування по освітній субвенції. Відтак  нестача по заробітній платі освітянам перекриватиметься  з міського бюджету, хоча  зарплату вчителям має платити держава – це сугубо її функція. Те саме щодо зарплат усієї іншої бюджетної сфери. Що стосується ключових видатків, то вони за словами міського голови,  будуть спрямовані на обороноздатність: підтримку  військових , шефську допомогу військовим частинам, які дислокуються в Хмельницькому, програму національного спротиву, а також на  частину соціальних програм, спрямованих на підтримку сімей загиблих.

«Це 63,5 млн грн у базовому бюджеті, але по ходу року  ця сума буде корегуватися і плануємо збільшувати її вдвічі. Крім того важливі видатки – це  ще  63, 5 мільйона гривень  на соціальні програми, пов’язані з  з підтримкою  військових, родин загиблих, полонених, внутрішньо переміщених осіб та  хмельничан, які потребуватимуть  одноразової матеріальної допомоги, а також  продовольчих наборів», – зазначив міський голова.

Водночас Олександр Симчишин звернув увагу на те, що понад   70 відсотків учнів, які навчаються в 1-4 класах –  пільговики. Решта –  діти військовослужбовців. У 2023 році  всі вони харчуватимуться   в навчальних закладах за кошти міського бюджету. Безкоштовним харчування для цих категорій дітей буде і в дитсадках. На це в бюджеті на 2023 рік передбачено 134 мільйони гривень.

«71 мільйон гривень ми передбачаємо на заходи з енергоефективності. 36  млн грн – на реконструкцію мереж, КНС, колекторів «Водоканалу» та мереж, котелень «Теплокомуненерго». 10 мільйонів передбачили на будівництво укриттів, там, де їх немає – це нові  модульні укриття. Крім того 10 мільйонів гривень передбачено на оновлення закладів освіти – переважно це придбання ще додатково обладнання для уроку «Захисту України, фізичної культури, трудового навчання, класних кабінетів.   В цьому році ми не робили капітальних ремонтів, попередньо не плануємо їх робити  і в наступному році, намагаємося обійтися поточними ремонтами, тому найменше коштів в частині капітальних видатків передбачено на департамент інфраструктури на житлово-комунальне господарство. Звичайно, що це все  має погані наслідки  для міського господарства, тому, що багато об’єктів потребують капітальних ремонтів , ну але ми будемо бачити по ходу року чи буде змога в нас це робити», – зазначив міський голова під час брифінгу.

На 2023трік  депутати ухвалили  також  Програму соціально-економічного розвитку громади, проголосували за Програму шефської допомоги для військових частин, Програму національного спротиву, Програму «Піклування» та низку інших програм, які підкріпили   бюджетом  з відповідними видатками.  Втретє виділили допомогу для родин полонених та воїнів, що пропали безвісти. 41 родина отримала допомогу по 50 000 грн.. Також ухвалили рішення щодо компенсації частини коштів на придбання генераторів для управителів, ОСББ та інших юридичних  осіб, які обслуговують багатоквартирний житловий фонд.

«Починаючи з 24 лютого  2022 року всі, хто придбав генератори  для таких потреб  можуть подавати заявки на компенсацію. Встановлені максимальні ліміти грошові,  максимальні ліміти  потужності генератора та  максимальні ліміти у відсотках – не більше 50 відсотків. Чітко прописана процедура,  як це відшкодування  буде відбуватися. Тим самим ми стимулюватимемо  альтернативні  джерела забезпечення  електроенергії  в складних умовах, які будуть   набагато жорсткіші ніж  є станом на сьогодні», – проінформував міський голова.

Аби підтримати малий та середній бізнес, депутати  проголосували за понижуючий податковий коефіцієнт на землю для наших ринків, а також  за низку пільг на комунальні послуги  для різних категорій населення, зокрема  заслужених донорів України, ліквідаторів  аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій та  сім’ям загиблих у російсько-українській війні. Щомісячні доплати  наступного року   матимуть репресовані та політв’язні, члени сімей репресованих та реабілітованих, діти-сироти (кишенькові гроші).

Депутати прийняли рішення про присвоєння персональних стипендій митцям громади, збільшили кількість тренерів, які отримуватимуть премії міського голови за досягнення своїх вихованців, а також  впорядкували  низку земельних питань, пов’язаних з орендою земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти водного  фонду в сільській місцевості..

Принагідно Олександр Симчишин подякував платникам податків, завдяки яким вдалося  виконати бюджет 2022, фінансувати військових, комунальні підприємства, дофінансовувати  заробітну плату, яку не фінансувала держава, і загалом успішно  з точки зору фінансів завершити 2022 рік..

Back to top button