Частинка Маріуполя на вулиці Героїв: у середмісті Хмельницького вже працює центр підтримки маріупольських сімей «Я – Маріуполь”

Навесні цього року  за рішенням сесії Хмельницької міськради  одну з центральних вулиць міста  перейменували на честь героїв Маріуполя. Це місто з перших днів повномасштабної війни опинилось в оточенні ворога. Місто, в якому  агресія росії спричинила одну з найбільших гуманітарних катастроф, але не зламала дух його жителів. Місто, яке не здалося  і до останнього чинило серйозний опір ворожій російській армії. Місто, яке стало символом путінської війни на знищення і назву якого  тепер знає увесь світ. Відтак зовсім  не випадково, що  саме на цій вулиці в Хмельницькому відкрили центр підтримки маріупольців «Я  –  Маріуполь». Він став шостим в Україні.

«Ініціатива створення Центру належить Маріупольській міській раді і міському голові Вадиму Бойченку. Він озвучив її в травні, два тижні тому приїхав у наше місто з робочим візитом, ми показали йому приміщення і взялися його облаштовувати. Бригади працювали вдень і вночі, і сьогодні центр почав працювати і приймав перші сотні відвідувачів. Утримуватися центр також буде цим містом, здебільшого за рахунок міжнародних донорів. Від нас буде максимальна співпраця. Уже сьогодні побачили кілька моментів, над якими ще треба буде попрацювати – медицина, місця в дитячих садках, школах, таборах тощо», –  сказав міський голова Олександр Симчишин.

До повномасштабного вторгнення окупантів у Маріуполі жили понад 400 тисяч людей. Попри тисячі жертв серед мирного населення, значна кількість жителів все ж змогла вижити. Частину силоміць рашисти вивезли в російські табори, частина й досі залишається в полоні ворога, частині вдалося  вирватись на підконтрольну Україні територію. Хмельниччина стала  прихистком  майже для семи тисяч маріупольців. Більшість з них  залишилася в Хмельницькому. Відтак у новоствореному  центрі, маріупольці   зможуть отримувати комплексну підтримку. Тут надаватимуть  гуманітарну допомогу (їжу, засоби гігієни), юридичну та психологічну допомогу, а також сприятимуть  працевлаштуванню. Є в центрі й дитяча кімната, де можна на короткий час залишати дітей, щоб вирішувати свої поточні справи.

Окрім цього працівники центру проводять анкетування, оцінюють потреби людей. Це допоможе у майбутньому корегувати роботу в  залежності від того, як буде змінюватись запит маріупольців на допомогу.

За словами міського голови Маріуполя Вадима Бойченка, на ремонт та облаштування центру в Хмельницькому витратили 100 тисяч гривень. Це кошти міжнародних  донорів.   У планах відкриття ще десяти таких центрів.     «Наше місто Маріуполь зруйнувала ворожа сила, але воно продовжує жити – не в будівлях, школах, садочках, лікарнях, а у серцях маріупольців, які люблять своє рідне місто. Тому дуже важливо підтримати в цей складний час маріупольців і допомагати їм далі жити.  Маріупольці  очікують, що держава їх не забула, що вони отримають ту важливу підтримку та допомогу. І тому ці центри, вони не випадково  виникають на мапі нашої держави», – зазначив Вадим Бойченко.

 

Але філософія цього хабу –  не лише гуманітарна, юридична,соціальна та медична допомога. Це, насамперед, територія, свого роду  частинка Маріуполя в середмісті Хмельницького,  де маріупольці зможуть зустрічатися і спілкуватися   зі своїми знайомими і не знайомими, з тими, хто жив поруч і тими, що  жили  на інших вулицях, в інших мікрорайонах міста, але сьогодні стали близькими і рідними зі спільним болем і  спільною бідою. А разом легше  впоратися зі складнощами та розпочати життя в нових реаліях. До того ж усі працівники центру також маріупольці, які, як ніхто, зрозуміють  своїх земляків.

«Спілкування з людьми, які бачили справжню біду, втрату рідних, всього майна, хтось бачив на власні очі трагедію Драматичного театру, хтось там рятував друзів  –  важке, але воно дає додаткову мотивацію пахати на нашу Перемогу, бо всі вони вірять. Вірять в Перемогу і Українське Майбутнє. А вони знають йому ціну. Ми дуже гостинні, але бажаю кожному маріупольцю та гостям із інших міст, що постраждали від війни, якнайшвидше повернутися додому, в мирні українські відбудовані міста»,  –  написав  міський голова Олександр Симчишин на власній сторінці у мережі фейсбук.

У Хмельницькому центр «Я – Маріуполь»  працюватиме з 9 ранку до 18 години щодня окрім неділі.

Ольга Сєргєєва

Back to top button