«ЧілдренКінофест»: у фіналі – хмельницька школярка

9 липня завершиться 10-ий міжнародний  фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «ЧілдренКінофест» , який проходив з 30 червня  у Хмельницькому. Родзинка фестивалю: демонстрування  короткометражок, створених  дітьми від 7 до 14 років. Цього року, незважаючи на те, що юним кінотворцям довелося працювати в умовах повномасштабної війни, до оргкомітету конкурсу надійшло понад 100 заявок з різних регіонів  України та з-за кордону,  від юних українців біженців.   До конкурсного перегляду журі відібрало 21 короткометражну стрічку. Серед фіналістів  й робота юної режисерки з Хмельницького, 12-річної  Каміли Лаврентьєвої «Мрія, що стала реальністю».

Каміла та її друзі  і, які допомагали знімати 6-хвилинну стрічку  ( до речі, фільм знімали на телефон)  навчаються у Хмельницькому ліцеї № 17. Відвідують секцію стрільби з лука в Палаці творчості дітей та юнацтва. Підлітки   стали й героїнями та героями  стрічки, яка розповідає про патріотизм та гендерну рівність, особливо, коли йдеться про  важливі в житті речі – захист Вітчизни. Дівчаток-воїнів, які добровільно стали на захист України, зіграли Стефанія  Сумнєвич, Регіна Сіроока та сама Каміла. У ролі військового командира, підполковника — Тимур Янович. «Ми знімали на мій телефон. Якщо ми з дівчатами говоримо до командира, то командир знімає нас, якщо командир говорить, то хтось з дівчат знімає його. Операторами були всі. Монтував Тимур», — розповіла юна режисерка.

« Під час війни потрібно підтримувати один одного і вірити в нашу перемогу. У нашому сюжеті є четверо героїв: командир, ми з дівчатами троє добровольців, які хочуть вступити в армію заради того, щоб допомагати Україні. Ми хотіли показати, на що ми здатні. Ми не тільки можемо куховарити та допомагати по дому, а й можемо влучно стріляти з будь-якої зброї”, — розповіла Каміла про задум та сюжет картини, створеної  в Хмельницькому.

— Дівчата можуть бути сильними, на рівні з хлопцями змагатися. Ми спочатку пішли бігати на площі, потім в парку зустрілися. Регіна пішла на випробування вестибулярного апарату, а ми з Камілою пішли стріляти з лука, а потім — лазертаг. Ми показували підполковнику свою боєздатність. І врешті решт він нас прийняв до армії».

Як розповіла мама Каміли, донька мріяла зняти свій фільм, і кілька років підряд вони їздили до Києва на фестиваль  «ЧіддренКінофест». Каміла брала участь у голосуваннях за кращу дитячу картину.  І ось вирішила взяти участь у цьогорічному фестивалі в Хмельницькому.

«Я дивлюся всі фільми фіналістів в Києві. Взагалі, я за усіх переживаю, щоб усі перемогли», — каже дівчинка.

У майбутньому Каміла мріє стати відомим фотографом, навчається у фотогуртку, а ще планує продовжувати знімати короткометражки.

Нагадаємо, «ЧілдренКінофест» — найбільший в Україні  міжнародний кінофестиваль для дітей і підлітків, створений з метою виховання нового покоління кіноглядачів в Україні, практик сімейного культурного дозвілля та просування мистецтва кіно. За весь час від заснування у 2014 році подію відвідали понад 250 тисяч глядачів і глядачок. Від започаткування дитячого кіноконкурсу  короткометражок на нього було подано вже понад тисячу робіт, 25 із яких стали призерами.

Тетяна Руса.

 

Back to top button