Чому вживати антибіотики без призначення лікаря дуже погана ідея?

Пояснює Міністерство охорони здоров’я України.

Фахівці МОЗУ нагадали українцям, які хвороби антибіотики точно не лікують.

Грип, застуда та інші вірусні захворювання

Антибіотики діють проти бактерій. Але не впливають на віруси. Грип — це вірусне захворювання, отже, антибіотики не потрібні. Хіба що сімейний лікар діагностував ще й бактеріальну інфекцію. В такому разі він може призначити антибіотик.

Бронхіт, синусит, інфекція вуха

Ці хвороби можуть виникати внаслідок як вірусних, так і бактеріальних інфекцій. Що саме спричинило хворобу і чи потрібні антибіотики, може встановити лише лікар (часто-густо після лабораторних досліджень чи додаткових обстежень).

Запалення очей

Купувати в аптеці краплі з антибіотиками, якщо почервоніли очі, шкідливо як для вашого здоровʼя, так і гаманця. Препарати з антибіотиками слід використовувати лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція спричинила захворювання.

Порізи

Лише 3% ран інфікуються. Тому при незначних порізах недоречно використовувати місцеві засоби з антибіотиками. Лікарі призначають їх лише в серйозних випадках: при діабеті, чималих пошкодженнях шкіри, забруднених ранах тощо.

Профілактика захворювання

Антибіотики не можна та недоречно вживати з профілактичною метою. Вони не попереджають захворювання, а лікують вже наявну інфекцію. Якщо ви хочете дізнатися про адекватну профілактику тих чи інших захворювань, зверніться до свого лікаря.

За інформацією МОЗУ

Back to top button