Чорнобаївська замість Пушкіна: хмельницькі вулиці станують «мітками нації»

В обласному центрі триває процес декомунізації і дерусифікації  назв вулиць, розпочатий 2016 року.Заплановано перейменувати усі топоніми, пов’язані з колоніальним минулим.У міській раді вважають, що це не просто табличка на будинку, а “мітка нації, яка тут проживає”.Цей процес прискорили події, пов’язані з війною,оголошеною путінською росією. До прикладу, вулицю Пушкіна хмельничани запропонували  назвати Чорнобаївською. Загалом планують перейменувати понад 40 вулиць і провулків, названих на честь російських класиків та радянських діячів. Відповідний  проєкт рішення розглянуть на сесії Хмельницької міської ради.
Оновлення назв ініціював міський голова Олександр Симчишин та підтримала топонімічна комісія міської ради. Відтак, у місті можуть з’явитися вулиця Петлюри, Мазепи, Параджанова. Натомість зникнуть Купріна, Красовського, Шостаковича, 8 Березня, Некрасова, Лермонтова, Лєскова, Лізи Чайкіної, Уляни Громової, Валі Котика, пров. Першотравневий, та  ін. Весь список – на сайті міської ради. Натомість з’являться топоніми, пов’язані з історією і сьогоденням Української держави: Короля Данила, Гетьмана Мазепи, Симона Петлюри, Миколи Міхновського, Катерини Білокур, Євгена Плужника та ін.

«Був такий стереотип, що вулиці потрібно називати Сонячними, Волошковими… Це ні про що. Вулиці повинні мати чітку ідентифікацію з героїкою нації, яка будує свою державу. Оскільки ми не поспішили з перейменуванням, вулиця Гагаріна буде називатися вулицею Героїв Маріуполя», — зазначив Олександр Симчишин.

У міськраді переконані, що вулиці міста повинні мати чітку ідентифікацію з героїкою нації, яка будує свою державу. Процес дерусифікації топонімів розпочнуть з центральної частини міста. Крім того, заплановано залишити своєрідний резерв для вшанування в назвах вулиць Героїв України.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button