Чи будуть хмельничани взимку з теплом?

Це питання нині актуальне для всіх — як пересічних хмельничан, так і міської влади, теплопостачального підприємства, що забезпечує споживачів теплом і гарячою водою.

До кінця року за кошти іноземних донорів в Хмельницькому планують встановити чотири когенераційні установки для генерації власної електроенергії. Місто вже має 15 таких установок на 12 котельнях із 75. Загальна потужність генерації наразі складає 7,5 мВт, після встановлення ще чотирьох буде 8 мВт. Це дозволяє забезпечувати МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” електроенергією повністю, третину цієї електроенергії продають в єдиний енергоринок, чим покращується стабільність української енергосистеми. Про це Суспільному розповів заступник міського голови Василь Новачок.

Чим більше генерації буде в Хмельницькому, тим безпечнішим стане теплопостачання в багатоповерхівках. Чим більше вироблятиме електроенергії “Хмельницьктеплокомуненерго”, тим менше місто транспортуватиме теплоенергії з великих тепло-, гідро-, атомних електростанцій”, — впевнений Василь Новачок.

Як розповів головний енергетик МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” Юрій Цвєтус, тепло в споживачів централізованого опалення протягом блекаутів буде завдяки когенераційним установкам на котельнях.

Перші когенераційні установки почали встановлювати в місті ще в 2003 році. Це була зроблено для економії коштів, щоб не купувати дорогу електроенергію в обленерго. Паливом у таких установках є природний газ. Спалюючи його, виробляють теплову та електричну енергію”, — каже він.

Когенераційні установки в Хмельницькому розподілені по різних об’єктах. Звичайно, на всіх котельнях немає доцільності їх встановлювати. Натомість усі котельні забезпечені дизельними або бензиновими генераторами, що гарантуватиме споживачам теплопостачальної компанії тепло в квартирах.

За словами Юрія Цвєтуса, діючі когенераційні установки можуть виробляти понад 25 мільйонів кіловат електроенергії. Надлишок відповідно до закону тепловики продають Укренерго. Використовувати електроенергію на інші потреби не можна.

Back to top button