Чим небезпечний кашлюк — відповідає лікар

Кашлюк в сучасних умовах залишається важким дитячим захворюванням через легкий механізм передачі збудника: повітряно-крапельний, високий індекс сприйнятливості (70-90%), важкий клінічний перебіг з тривалим спазматичним кашлем, проявами інтоксикації й ураженням дихальної, серцево-судинної, нервової систем, можливість летальних випадків, особливо у нещеплених. Для кашлюка характерні сезонність, періодичність підйому захворюваності кожних 4-5 років.

Згідно з даними статистики в Україні з 2023 року відзначається тенденція до зростання захворюваності на кашлюк до 52,5 випадка на 100 тисяч населення. Зокрема за два місяці цього року в Україні захворіло 515 осіб, 95-97% випадків хвороби реєструються серед дітей до 17 років.

У Хмельницькому у 2020-2023 роках зареєстрований лише один випадок кашлюка. А цьогоріч зареєстровано вже 18 (!), вісім осіб госпіталізовані в Хмельницьку інфекційну лікарню. Серед пацієнтів 1 дорослий, 17 дітей, з яких до одного року — 1 дитина, 1-4 роки — 4, 5-9 років — 1, 10-14 років — 10, 16 років — 1.

Захворювання викликається бактерією Bordetella pertussis, яка нестійка в навколишньому середовищі, гине при 560 С через 10-15 хвилин, при кімнатній температурі в аерозолі зберігається до 24 годин, чутлива до дезінфектантів та антибактеріальних препаратів. Зараження кашлюком відбувається через повітря, в яке від хворого при розмові і кашлі потрапляють крапельки катарального секрету разом зі збудником. При потраплянні в дихальні шляхи бактерії розмножуються на слизовій оболонці носоглотки, гортані, трахеї, бронхів, чим викликають довготривалий спазматичний кашель. Тривалість кашлю — від 2 до 8 тижнів, що супроводжується загальною слабкістю, порушенням сну. Для кашлюку характерна відсутність високої температури та виражених катаральних явищ. Інкубаційний період з моменту зараження — від 3 до 14 діб. Кашлюк небезпечний ускладненнями: пневмонія, судоми, набряк мозку, гіпоксична енцефалопатія, зупинка дихання. Щеплені діти переносять хворобу, як правило, в легкій клінічній формі.

Щоб запобігти ускладненням, необхідно у випадку проявів перших симптомів кашлюка звернутись до сімейного лікаря, обстежитись на кашлюк на 5-7 день кашлю або й раніше при підозрі на кашлюк, особливо якщо був контакт з хворим.

В організованих колективах не допускати до відвідування дітей з симптомами тривалого кашлю, направляти їх на обстеження до сімейних лікарів.

Надійним способом захиститися від кашлюка є вакцинація, що проводиться дітям з двомісячного віку і складає чотири щеплення (вакцина комбінована+дифтерія, правець, які теж життєво необхідні). Три щеплення виконуються у віці до 1 року з інтервалом в 2 місяці і четверте щеплення — через 1 рік після останнього у 18 місяців. Важливо дотримуватись чітких інтервалів між щепленнями, що впливає на стан отриманого імунітету. Вакцинація проти кашлюка проводяться тільки до 6 років.

Тож не зволікайте з візитом до сімейного лікаря, щоб вчасно отримати щеплення.

Галина Гордєєва, лікар-епідеміолог Хмельницького районного відділу ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ”

Back to top button