Цього слід було чекати: священник, який в Хмельницькому побив військового, подався в біга

Поліція Хмельниччини оголосила в розшук іподиякона УПЦ (МП) Ігоря Слободяна, який  2 квітня у Свято-Покровському кафедральному соборі побив військового Артура Ананьєва .

Про це йдеться у розділі  «Розшук» на  сайті МВС в категорії «особа, яка переховується від органів досудового розслідування».

Датою зникнення Ігоря Слободяна, проти якого відкрили    кримінальне провадження   за ч. 2 статті 296 Кримінального кодексу України – хуліганство, вказано 5 квітня. Але, ще ввечері 2 квітня було відомо про те, що він втік з Хмельницького. До слова, поліція, яку  викликали служителі церкви, не належним чином розібралася в ситуації  і повірила відвертій брехні священників, які сказали, що в церкву прийшов не військовий, а провокатор, який переодягнувся у військову форму і  напав на священника, зірвав богослужіння, облив та пошкодив Євангеліє. Відтак поліцейські склали протокол на військового, тобто на жертву російських попів і лише після того, як  ввечері відео потрапило в соцмережу, де було зафільмовано, що військовий  навіть не торкався  Євангелії,  Книга випала з рук самого  священника, а  бійку розпочав іподиякон, поліція відкрила кримінальне провадження  відносно іподиякона за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство , тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом).  Що, власне, й сталося 2 квітня. Зокрема на кадрах добре видно, як  старший церковнослужитель в храмі на очах прихожан   з розгону ногами  б’є  військового, якого тримали інші священники і якісь люди в цивільному,  а потім заламавши військовому руки,  повалив його на підлогу і почав товкти в голову, притиснувши  до стіни.  Коли ж військовий  попросив, щоб його відпустили, бо він задихається, іподиякон відповів, що йому до одного місця це. Так і сказав! Хіба не цинізм?

За словами військового, йому шкода, що патрульна поліція  «пішла  на поводу” та підтвердила брехню УПЦ МП. Водночас він подякував друзям, знайомим, військовим побратимам, хмельничанам та всім українцям, які допомогли в інформаційному розголосі свавілля проросійських священнослужителів.

Тоді ж 2 квітня на побиття військового миттєво відреагував міський голова Олександр Симчишин. Зокрема він заявив, заявив, що ті, хто бив військового Артура Ананьєва у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ (мп)  мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності, а патрульні, які склали протокол на військового – звільнені.

На даний час військовий , який з початку повномасштабної війни пішов добровольцем на фронт у складі 19-го окремого стрілецького батальйону, зараз перебуває в Хмельницькій міській лікарні. Лікарі діагностували в нього  закриту черепно-мозкову травму та  забій головного мозку. Окрім цього є підозра на пошкодження спини, що потребує додаткового обстеження.

Чому ж поліція не затримала іподиякона, який в храмі  з неабиякою агресією жорстоко побив військового  за те, що той запитав прихожан, скільки  людей ще має загинути, щоб вони перестали ходити до московського патріархату? Тому, що спочатку поліція  кваліфікувала факт побиття військового як кримінальний проступок (ст.125 ККУ –  легкі тілесні ушкодження), а за цією статтею  згідно чинного законодавства,  не передбачений запобіжний захід. Про це повідомила начальниця сектору комунікацій ГУ Нацполіції Хмельницької області Інна Глега. За іншою статтею, а саме ч.2 статті 296 – хуліганство,  відповідальність інша. Окрім штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, може бути  арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.  Якщо ж хуліганство вчинене групою осіб, як це було  в даному випадку, то таке правопорушення  карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років. Щоправда головний фігурант кримінального провадження Ігор Слободян  накивав п’ятами.  Але кого ж притягуватиме до відповідальності суд, за умови, якщо справу передадуть до суду, якщо підозрюваний втік?  До речі, ще будучи на посаді,  митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський УПЦ мп Антоній (Фіалко), коментуючи ганебний інцидент із побиттям військового його підлеглими у храмі,  висловив готовність перейти до ПЦУ. Водночас він сказав, що всі його священники зникли.

“Думали залишитися в ПЦУ, попроситити, щоб якось з ними. Я то готовий, я сам перейду, заберу свої речі, але ж вони (священники МП. – Ред.) мовчать, вони потікали, я їх шукаю, давайте з вами вирішимо. Я один залишився, заручник”, – сказав ієрарх у коментарі ТСН. Цього ж дня  Священний синод звільнив митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія від керування Хмельницькою єпархією.

А громада собору УПЦ мп , де побили військового, перейшла до ПЦУ. У храмі  вперше за десятки років прозвучала молитва українською мовою. Сьогодні ж у кафедральному Соборі Покрови Пресвятої Богородиці  священники Православної  Церкви України  провели службу  та  освятили вербове гілля.

Євген Ковтун

Back to top button