День бабака і Стрітення в один день

Щороку 2 лютого настає веселе свято — День бабака. Ця традиція походить зі Сполучених Штатів Америки та Канади і є однією з найдивніших у світі. Люди збираються разом, щоб спостерігати за бабаком, який вилазить зі своєї домівки. Якщо бабак побачить свою тінь і злякається, то зима триватиме ще шість тижнів, якщо не побачить — незабаром настане весна. Таке просте народне повір’я перетворилося на захоплюючу традицію, яка щороку збирає разом людей для спільного святкування.

Попри те, що особливо довіряти прогнозу такого “синоптика” не варто, це кумедне свято має свою історію. Цікаво, що від самого початку бабаки не мали до неї жодного стосунку.
Ще в дохристиянські часи 2 лютого стародавні кельти святкували Імболк. Ця подія приурочувалася до моменту проходження Сонцем четвертої частини свого щорічного циклу, коли світило знаходилося рівно посередині між точками зимового сонцевороту та весняного рівнодення. Імболк був вогняним святом — люди запалювали смолоскипи та свічки, живий вогонь яких мав вказувати шлях майбутній весні. Також саме цього дня за прикметами передбачали зміни в погоді.

Із розповсюдженням християнства релігійна суть і назва Імболку змінилися, але народні традиції святкування залишились. 2 лютого, на 40-й день після Різдва Христового, стали відзначати Стрітення. Назва свята пішла від слова “зустріти”. В цей день Марія з Йосифом принесли маленького Ісуса до храму в Єрусалимі, де зустрілися зі старцем-праведником Симеоном. Святий Дух сповістив Симеона про цю зустріч за багато років до самої події.

Натомість у народній інтерпретації на Стрітення теж відбувається зустріч, але зустрічаються два сезони — зима й літо. Так, як і у випадку з давніми кельтами, від наших предків-слов’ян збереглася традиція в цей день запалювати живий вогонь. Християнство перетворило цей звичай на традицію освячувати в церкві свічки, що вважаються оберегами від усіляких бід.

Також 2 лютого уважно спостерігали за погодою. Численні прикмети дозволяли робити досить точні прогнози. Зокрема, ясний сонячний день обіцяв багатий врожай, а похмура й волога погода, навпаки недорід.

Back to top button